Gerosios bakterijos
Gerosios bakterijos, arba probiotikai, yra gyvi mikroorganizmai, kurie padeda palaikyti sveiką žarnyno bakterijų balansą. Probiotikai gali būti gaunami kartu su maistu, tačiau siekiant kasdienę mitybą papildyti pakankamu gyvybingų bakterijų kiekiu, taip pat gali būti naudojami maisto papildai.
Probiotikų nauda žmogaus organizmui
Gerosios bakterijos, arba probiotikai, yra naudingos mikroorganizmų rūšys, kurios padeda palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Svarbu palaikyti teigiamą žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir skatinti gerųjų bakterijų vystymąsi organizme.
Probiotikai, arba gerosios bakterijos, teikia naudą žmogaus organizmui. Keletas pavyzdžių:
– Gali palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Skatina gerųjų bakterijų augimą ir slopina patogeninių bakterijų plitimą. Tai padeda užtikrinti maisto medžiagų efektyvesnį pasisavinimą.
– Probiotikai gali padėti skaidyti maistą, gerinti žarnyno judrumą ir mažinti simptomus, susijusius su virškinimo problemomis, pavyzdžiui, vidurių pūtimu, viduriavimu ar vidurių užkietėjimu.
Kokios yra gerųjų bakterijų rūšys?
Labiausiai paplitusios yra šios gerosios bakterijos:
– Bifidobakterijos: šios bakterijos yra pagrindinės žarnyno floros sudėtinės dalys, jos gali padėti virškinti laktozę (pieno cukrų).
– Lactobacillus – tai gerosios bakterijos, randamos žmogaus virškinimo sistemoje ir daugelyje fermentuotų maisto produktų, tokių kaip jogurtas arba rauginti kopūstai.
– Saccharomyces – tai mieliagrybių rūšis, kurios gali būti naudojamos kaip probiotikai. Saccharomyces cerevisiae boulardii yra viena iš geriausiai žinomų rūšių.
– Escherichia yra saugios ir naudingos E. coli bakterijos rūšis, kuri taip pat vadinama Mutaflor.
– Streptococcus thermophilus ir Lactococcus lactis: Šios bakterijos yra naudojamos pieno produktų fermentacijai.
– Bacillus coagulans
– Bacillus subtilis ir kitos.
Kaip savo organizmą galima papildyti probiotikais?
Yra keletas būdų, kaip padidinti gerųjų bakterijų kiekį žmogaus organizme:
– Per maistą – į savo mitybą galite įtraukti maisto produktus, kuriuose yra didelis kiekis gerųjų bakterijų (jogurtas, kefyras, varškė, fermentuoti kopūstai ar agurkai ir pan.).
– Naudojant maisto papildus. Jei pastebite, kad jūsų mityboje trūksta maisto produktų, turinčių daug gerųjų bakterijų, rinkitės maisto papildus, kurie padės palaikyti tinkamą bakterijų pusiausvyrą organizme.
Taip pat nepamirškite, jog maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.