Maisto papildai cholesteroliui mažinti

Šioje kategorijoje pateikiami maisto papildai cholesteroliui mažinti. Maisto papildų sudėtyje esanti dažinė ciberžolė ir balkšvųjų gysločių sėklų luobelės padeda palaikyti normalų cholesterolio lygį kraujyje. 

Produktų Kategorijos
  • Akcija! Žarnyno DETOX, 150g
  • Kurkuminas su BCM-95® ekstraktu, 90 kapsulių

Kas yra cholesterolis?

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, kuri yra kiekvienoje organizmo ląstelėje. Cholesterolis būtinas tulžies rūgščių sintezei, ląstelių statybai, vitamino D apykaitai, lytiniams ar antinksčių žievės hormonams ir kt.

Didžiąją dalį cholesterolio pagamina žmogaus organizmas, o papildomai jo gaunama kartu su gyvūninės kilmės maistu. Kraujyje cholesterolis netirpsta ir susijungia su kraujo plazmos baltymais.

Cholesterolis dažniausiai skirstomas į “gerąjį” ir “blogąjį”. Didelio tankio lipoproteinai (DTL) – tai „gerasis“ cholesterolis, kuris padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. “Blogąjį” cholesterolį jis suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su tulžimi per žarnyną.

Mažo tankio lipoproteinai (MTL) – tai „blogasis“ cholesterolis, kuris gali nusėsti ant kraujagyslių sienelių ir žaloti kraujagysles bei širdį. “Blogojo” cholesterolio kraujyje turėtų būti kuo mažiau.

Cholesterolio didėjimas žmogaus organizme yra glaudžiai susijęs su gyvūninės kilmės riebalų vartojimo pertekliumi. Problema yra ne pats cholesterolis, bet jo kiekis gaunamas su maistu.

Kaip sumažinti cholesterolį?

Visas perteklinis cholesterolis yra gaunamas su maistu, tad norint palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, labai svarbu yra subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

Daugiausiai cholesterolio yra šiuose produktuose: vištų kiaušinių tryniuose, fermentiniame sūryje, galvijų kepenyse, inkstuose, smegenyse, majoneze, žuvies ikruose, unguryje ir kt. Šių produktų reikėtų vartoti labai saikingai.

Truputį mažiau cholesterolio turi žuvis, liesa mėsa, vištiena be odos, liesi pieno produktai, tamsi duona. Visiškai cholesterolio neturi daržovės, vaisiai, augaliniai aliejai, riešutai, kruopos, miltai ir makaronai, kurių sudėtyje nėra kiaušinio, kiaušinio baltymas ir t.t.

Kiti patarimai cholesterolio mažinimui:
– Vartokite mažiau gyvulinės kilmės riebalų,
– valgykite liesą mėsą (liesą veršieną, jautieną, triušieną),
– gerkite pakankamai skysčių,
– vištieną ir kalakutieną valgykitei be odos,
– normalizuokite savo svorį,
– valgykite daugiau žuvies produktų,
– maistą troškinkite arba virkite, o ne kepkite,
– valgykie daugiau vaisių ir daržovių (geriausia žalių),
– rinktės liesesnius pieno produktus,
– valgykite juodą duoną, ypač su grūdais ir sėlenomis,
– vištieną ir kalakutieną valgykite be odos,
– vartokite mažiau cukraus,
– rečiau valgkite patiekalus iš inkstų ir kepenų,
– saikingai vartokite kiaušinius ir alkoholį,
– nerūkykite,
– reguliariai mankštinkitės.

×

Krepšelis