Vitaminas D

Vitaminas D 4000 IU, 1200 IU ir 400 IU padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir normalią imuninės sistemos veiklą. Jis taip pat atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese ir padeda palaikyti normalią kalcio koncentraciją kraujyje.

Filter

Vitamino D nauda organizmui – vitaminas D dalyvauja daugelyje organizmo procesų.

Vitaminas D egzistuoja dviejose formose – D2 (ergokalciferolis) ir D3 (cholekalciferolis). Iš jų D3 yra svarbiausia žmogaus organizmui – jis veikia efektyviau, yra aktyvesnis biologiniu požiūriu, tačiau organizmas jį taip pat greičiau išeikvoja, todėl svarbu užtikrinti reguliarų jo vartojimą.

Kam reikalingas vitaminas D:
– Vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę.
– Vitaminas D padeda palaikyti normalią raumenų funkciją.
– Vitaminas D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
– Vitaminas D atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
– Vitaminas D padeda palaikyti normalią kalcio koncentraciją kraujyje.

Vitamino D trūkumas. Kaip jis pasireiškia?

Šiaurės Europos klimatas pasižymi ilgu tamsiuoju metų laikotarpiu, kai saulės spindulių nepakanka natūraliai vitamino D gamybai odoje. Ypač rudenį ir žiemą šis procesas stipriai sulėtėja arba visai nevyksta, todėl organizmui būtina šio vitamino gauti papildomai – su maistu ar maisto papildais.

Vitaminas D vaikams ir suaugusiems yra vienodai svarbus. Kai trūksta vitamino D, gali pasireikšti šie požymiai: padidėjęs nuovargis, mieguistumas; nuotaikos sutrikimai; padidėjęs jautrumas skausmui; susilpnėjęs imunitetas; raumenų skausmai. Taip pat vitamino vitamino D stoka gali pasireikšti silpnesne dėmesio koncentracija. Jei jaučiate panašius simptomus, rekomenduojama bent kartą per šaltąjį sezoną pasitikrinti vitamino D kiekį kraujyje ir tik tuomet papildomai vartoti vitaminą D.

Vitamino D šaltiniai

Vitamino D yra pieno produktuose, kiaušinio trynyje, žuvyse (žuvų taukuose, riebioje lašišoje, silkėje, unguryje, menkės kepenyse, ikruose), jautienos kepenyse ir kitoje mėsoje. Daug vitamino D turi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, graikiniai ir žemės riešutai, javų ir miltų produktai. Vitamino gausu ir grybuose, uogose (braškėse, avietėse), daržovėse (baklažanuose, morkose, burokėliuose, jūros kopūstuose, sojų pupelėse), džiovintuose ir šviežiuose vaisiuose (obuoliuose, kriaušėse, citrinose, apelsinuose, mandarinuose).

Kaip vartoti vitaminą D, kad jis geriausiai pasisavintų?

Norint geriau pasisavinti vitaminą D, jį reikėtų vartoti pirmoje dienos dalyje valgio metu. Kadangi vitaminas D yra tirpus riebaluose, geriausiai jis būtų įsisavinamas naudojant kartu su sočiųjų riebalų turinčiais maisto produktais, tokiais kaip lašiša, silkė, sardinės, kiaušiniai, grybai ar natūralus jogurtas.

Vertėtų nepamiršti, kad vartojant vitaminus reikia laikytis ant maisto papildo pakuotės nurodytų vartojimo dozių. Jokiu būdu nereikėtų viršyti nurodytos paros normos, nes vitamino D perdozavimas gali turėti neigiamų padarinių. Gali atsirasti tokie simptomai kaip apetito praradimas, vidurių užkietėjimas, troškulys, pykinimas ir vėmimas, pakilęs kraujo spaudimas.