Glutationas – kas tai ir kam naudingas?

Glutationas – tai organizmo ląstelėse gaminamas baltymas, kurį sudaro trys aminorūgštys: glutaminas, glicinas ir cisteinas. Ląstelių viduje glutationas veikia kaip stiprus antioksidantas, neutralizuojantis žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Laisvieji radikalai – tai reaktyvūs organizmo medžiagų apykaitos produktai, kurie yra natūralus organizmo atsakas į aplinkoje esančius toksinus, saulės šviesą, žmogaus sukurtų prietaisų spinduliuotę ir netgi vartojamus vaistus. Laisvieji radikalai organizme gaminasi ir sportuojant bei prasidėjus uždegimo procesams. Kadangi jų molekulėms trūksta vieno elektrono, laisvieji radikalai iš sveikų molekulių susigrąžina trūkstamą dalį, t. y. ardo sveikų ląstelių sieneles. 

Glutationo kiekį organizme gali sumažinti daugybė veiksnių, įskaitant netinkamą mitybą, aplinkos toksinus, stresą ar nemigą. Be to, glutationo kiekis taip pat mažėja ir su amžiumi. Nors glutationas yra natūraliai gaminamas organizme, kartais jo gali nepakakti [3].

Glutationo kiekį organizme gali sumažinti daugybė veiksnių, įskaitant netinkamą mitybą, aplinkos toksinus, stresą ar nemigą. Be to, glutationo kiekis taip pat mažėja ir su amžiumi. Nors glutationas yra natūraliai gaminamas organizme, kartais jo gali nepakakti [3].

glutationas

Kokia glutationo nauda?

1. Mažina oksidacinį stresą

Oksidacinis stresas atsiranda, kai yra disbalansas tarp laisvųjų radikalų gamybos ir organizmo gebėjimo su jais kovoti. Per didelis oksidacinio streso lygis gali būti kvėpavimo takų ir daugelio kitų ligų (vėžio, diabeto bei autoimuninių ligų, tokių kaip reumatoidinis artritas, celiakija ar vilkligė) pirmtakas. Remiantis moksliniais tyrimais, glutationas padeda sumažinti oksidacinį stresą stimuliuodamas organizmo imunologinį atsaką. Autoimuninės ligos atakuoja tam tikrų ląstelių mitochondrijas, o gliutationas, pašalindamas laisvuosius radikalus, padeda jas apsaugoti [1, 2, 3]. 

2. Gali pagerinti psoriazės (žvynelinės) būklę

Ištirta, kad išrūgų baltymai, vartojami per burną, pagerina psoriazės (lėtinės ligos, pažeidžiančios odą, o sunkesniais atvejais – ir sąnarius) būklę su papildomu gydymu arba be jo. Anksčiau buvo įrodyta, kad išrūgų baltymai padidina glutationo kiekį, todėl naudingas poveikis žvynelinei yra siejamas ir su teigiamu glutationo poveikiu. Visgi tyrėjai teigia, kad tvirtiems įrodymams reikia daugiau tyrimų [4]. 

3. Gali padėti išsaugoti sveikas kepenų ląsteles

Ląstelių mirtį kepenyse gali paskatinti antioksidantų, įskaitant glutationą, trūkumas. Priešingai, esant pakankamam glutationio kiekiui organizme, kepenų ląstelės gali greičiau atsistatyti po neigiamo toksinų, vaistų ar alkoholio poveikio. 

Nustatyta, kad glutationas pagerina baltymų, fermentų ir bilirubino kiekį kraujyje asmenims, kurie sergantiems alkoholine ir nealkoholine lėtine suriebėjusių kepenų liga. Patikimas šaltinis teigia, kad glutationas buvo veiksmingiausias, kai žmonėms, sergantiems riebiųjų kepenų ligomis, buvo skiriamos didelės dozės į veną. Tyrimo dalyviams sumažėjo malondialdehido, kuris yra  kepenų ląstelių pažeidimo žymuo, kiekis [5]. 

Kitas nedidelis tyrimas parodė, kad per burną vartojamas glutationas turėjo teigiamą poveikį žmonėms, sergantiems nealkoholine suriebėjusių kepenų liga po gyvenimo būdo pokyčių. Šiame tyrime glutationas buvo vartojamas kaip maisto papildas keturis mėnesius po 300 miligramų per dieną [6].

4. Vyresnio amžiaus žmonėms pagerina atsparumą insulinui

Senstant žmonės gamina mažiau glutationo. Mokslininkai atliko tyrimus su gyvūnais ir žmonėmis, kad ištirtų glutationo vaidmenį kontroliuojant svorį ir atsparumą insulinui vyresnio amžiaus asmenims. Tyrimų rezultatai parodė, kad mažas glutationo kiekis buvo susijęs su mažesniu riebalų deginimu ir didesniu riebalų kaupimu organizme. Kitame Vokietijoje atliktame tyrime 114 sveikų vyresnio amžiaus tiriamųjų dvi savaites vartojo skirtingas cisteino ir glicino dozes santykiu 1:1 (maža dozė – 2,4 g, vidutinė dozė – 4,8 g, didelė dozė – 7,2 g per dieną), kad padidintų glutationo gamybą organizme. Tiems, kurie vartojo vidutines ir dideles cisteino ir glicino dozes, nustatytas padidėjęs glutationo kiekis, kuris pagerino riebalų deginimo procesus ir  atsparumą insulinui [7]. 

5. Padidina periferinių arterijų ligomis sergančių žmonių mobilumą

Periferinių arterijų liga atsiranda, kai užsikemša periferinės arterijos, dažniausiai kojose. Vienas tyrimas parodė, kad glutationas suaktyvina mikrocirkuliacijos procesus ir pagerina kraujotaką, padidindamas tyrimo dalyvių gebėjimą be skausmo vaikščioti ilgesnius atstumus. Dalyviams glutationas buvo infuzuojamas du kartus per dieną į veną penkias dienas, o po to analizuotas jų judrumas [8]. 

Glutationo šaltiniai 

Glutationas randamas kai kuriuose maisto produktuose, nors gaminant ar pasterizuojant maistą  ar maisto produktus jo kiekis gerokai sumažėja. Didžiausia jo koncentracija yra:

  • žalioje mėsoje;
  • nepasterizuotame piene ir kituose nepasterizuotuose pieno produktuose;
  • šviežiai nuskintuose vaisiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, avokaduose, šparaguose.

Glutatione yra sieros molekulių, todėl maistas, kuriame gausu sieros, padeda padidinti natūralią jo gamybą organizme. Šie maisto produktai yra:

  • daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, česnakai ir svogūnai);
  • kiaušiniai;
  • riešutai;
  • neriebi žuvis, liesa vištiena;
  • ankštiniai augalai;
  • kiti produktai, tokie kaip linų sėmenys, išrūgos, jūros dumbliai ir kt. [9].

Daugiau apie N-acetil-L-cisteinas aminorūgštį skaitykite čia:

 

Literatūra

  1. Schmitt B, Vicenzi M, Garrel C, Denis FM. Effects of N-acetylcysteine, oral glutathione (GSH) and a novel sublingual form of GSH on oxidative stress markers: A comparative crossover study. Redox Biol [Internet]. 2015;6:198–205. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.redox.2015.07.012
  2. Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev [Internet]. 2009;8(8):697–701. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/
  3. Kerksick C, Willoughby D. The antioxidant role of glutathione and N-acetyl-cysteine supplements and exercise-induced oxidative stress. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2005;2(2):38–44. Available from: http://dx.doi.org/10.1186/1550-2783-2-2-38
  4. Prussick R, Prussick L, Gutman J. Psoriasis improvement in patients using glutathione-enhancing, nondenatured whey protein isolate: A pilot study. J Clin Aesthet Dermatol [Internet]. 2013;6(10):23–6. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24155989/
  5. Dentico P, Volpe A, Buongiorno R, Grattagliano I, Altomare E, Tantimonaco G, et al. Glutathione in the treatment of chronic fatty liver diseases. Recenti Prog Med [Internet]. 1995;86(7–8):290–3. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7569285/
  6. Honda Y, Kessoku T, Sumida Y, Kobayashi T, Kato T, Ogawa Y, et al. Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol [Internet]. 2017;17(1). Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28789631/
  7. Lizzo G, Migliavacca E, Lamers D, Frézal A, Corthesy J, Vinyes-Parès G, et al. A randomized controlled clinical trial in healthy older adults to determine efficacy of Glycine and N-acetylcysteine supplementation on glutathione redox status and oxidative damage. Front Aging [Internet]. 2022;3:852569. Available from: http://dx.doi.org/10.3389/fragi.2022.852569
  8. Arosio E, De Marchi S, Zannoni M, Prior M, Lechi A. Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mayo Clin Proc [Internet]. 2002;77(8):754–9. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12173710/
  9. Minich DM, Brown BI. A review of dietary (Phyto)nutrients for glutathione support. Nutrients [Internet]. 2019;11(9):2073. Available from: http://dx.doi.org/10.3390/nu11092073

Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, taip pat ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto papildus. Straipsnyje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašome susisiekiti el. paštu ecosh@ecosh.lt.

Parašykite komentarą

×

Krepšelis