Balkšvasis gyslotis – žarnyno valymui ir ne tik
Kas yra balkšvasis gyslotis?
Balkšvasis gyslotis yra augalas, kilęs iš Indijos ir Viduržemio jūros regionų. Jo sėklos ir luobelės nuo seniausių laikų buvo naudojamos kaip natūralus skaidulų šaltinis. Svarbiausia balkšvojo gysločio dalis – tai sėklų luobelės, kurios, patekusios į virškinimo traktą, geba absorbuoti vandenį ir išbrinkti, sudarydamos gelinę masę. Šis procesas padeda efektyviai valyti žarnyną, gerinti jo veiklą bei reguliuoti virškinimą.
Žarnyno valymas
Be to, balkšvojo gysločio luobelės skatina žarnyno peristaltiką, t.y., raumenų judesius, reikalingus žarnyno turiniui judėti per žarnyną. Tai padeda išlaikyti reguliarią žarnyno veiklą ir gerina maisto medžiagų įsisavinimą. Dėl šio poveikio, gelinė masė veikia kaip natūralus stimuliatorius, kuris padeda palaikyti sklandų virškinimo procesą. Tuo pačiu, ši masė padeda minkštinti išmatas ir didinti jų tūrį, todėl jos tampa lengviau pašalinamos. Tai ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo [2].
Balkšvasis gyslotis – detoksikacijai
Balkšvojo gysločio gelinė masė savo struktūra veikia kaip natūralus detoksikantas. Ji pasižymi gebėjimu surišti ir neutralizuoti kenksmingas medžiagas, ypač tas, kurios kaupiasi žarnyno sienelėse. Gysločio luobelės turi gebėjimą sugerti toksiškas medžiagas, įskaitant sunkiuosius metalus, pesticidus ir chemines medžiagas, dažnai pasitaikančias perdirbtame maiste ar aplinkoje. Šis gebėjimas ne tik padeda „išvalyti“ žarnyną, bet ir sumažina tokių medžiagų pasisavinimą į kraują, taip užkertant kelią jų tolesniam kaupimui [3].
Balkšvasis gyslotis – cholesterolio reguliavimui
Tiriant balkšvojo gysločio poveikį, buvo nustatyta, kad jo luobelės gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje. Balkšvasis gyslotis ir jo luobelės turi unikalią savybę surišti tulžies rūgštis, kurios yra pagrindinė cholesterolio sudedamoji dalis. Tai neleidžia tulžies rūgštims reabsorbuotis žarnyne, todėl organizmas priverstas naudoti savo atsargas cholesterolio gamybai, kad kompensuotų šį praradimą. Tai natūraliai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip prisidedant prie širdies ir kraujagyslių veiklos gerinimo [4].
Prebiotinis poveikis
Gysločio luobelės veikia kaip prebiotikas, kuris ne tik padeda palaikyti žarnyno švarą, bet ir gerina žarnyno mikrofloros balansą. Tai ypač svarbu, nes sveika mikroflora tiesiogiai prisideda prie bendros organizmo gerovės. Balkšvojo gysločio gelinė masė yra puikus maistinių medžiagų šaltinis gerosioms žarnyno bakterijoms, tokioms kaip bifidobakterijos ir laktobacilos. Šios bakterijos palaiko sveiką žarnyno terpę, slopina patogeninių bakterijų dauginimąsi ir stiprina imunitetą [5].
Maždaug 70 % imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne. Todėl sveika mikroflora, palaikoma prebiotinių gysločio savybių, gali padėti sumažinti uždegimines reakcijas ir padidinti atsparumą infekcijoms [5].
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas
Gelinė masė, susidariusi iš balkšvojo gysločio, gali lėtinti maisto virškinimą ir angliavandenių skaidymą, o tai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Kai balkšvasis gyslotis yra vartojamas kartu su maistu, gelinė masė sulėtina angliavandenių ir cukraus įsisavinimą žarnyne. Tai leidžia išvengti staigių cukraus šuolių kraujyje, kurie dažnai būna po valgio, ypač vartojant daug angliavandenių turinčius produktus [6].
Balkšvasis gyslotis veikia kompleksiškai, rūpindamasis žarnyno būkle, detoksikacija, mikrofloros balansu beik cukraus kiekio stabilizavimu.
Daugiau apie skaidulas galite skaityti čia:
Literatūra:
- American College of Gastroenterology. Constipation and defecation problems. https://gi.org/topics/constipation-and-defection-problems/
- Jalanka J, Major G, Murray K, et al. The effect of psyllium husk on intestinal microbiota in constipated patients and healthy controls. IJMS. 2019;20(2):433. doi:10.3390/ijms20020433
- Stevens, J., VanSoest, P. J., Robertson, J. B., & Levitsky, D. A. (1988). Comparison of the effects of psyllium and wheat bran on gastrointestinal transit time and stool characteristics. Journal of the American Dietetic Association, 88(3), 323–326.
- Centers for Disease Control and Prevention. LDL and HDL cholesterol and triglycerides. https://www.cdc.gov/cholesterol/about/ldl-and-hdl-cholesterol-and-triglycerides.html?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm
- Jalanka, J., Major, G., Murray, K., Singh, G., Nowak, A., Kurtz, C., Silos-Santiago, I., Johnston, J. M., de Vos, W. M., & Spiller, R. (2019). The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. International journal of molecular sciences, 20(2), 433. https://doi.org/10.3390/ijms20020433
- Postprandial serum glucose, insulin, and lipoprotein responses to high- and low-fiber diets
Anderson, James W. et al. Metabolism – Clinical and Experimental, Volume 44, Issue 7, 848 – 854
Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, tai bendro pobūdžio informacija, kuri nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašau susisiekite el. paštu ecosh@ecosh.lt.