Vitaminai paaugliams: 5 maistinės medžiagos reikalingos paaugliams

Jaunimo psichikos sveikata – pastaruoju metu dažnai aptariama ir susirūpinimą kelianti tema. Be to, vis daugiau tyrimų rodo, kad jaunimo psichikos sveikata smarkiai blogėja [1]. Būtent todėl svarbu atkreipti dėmesį į šią problemą ir šiek tiek daugiau kalbėti apie jaunų žmonių psichinę ir fizinę sveikatą (psichinė ir fizinė sveikata yra glaudžiai susijusios).

Tam, kad jauno žmogaus organizmas galėtų tinkamai funkcionuoti, organizmui reikalingos tam tikros maistinės medžiagos, kurių dėl netinkamos mitybos, alkoholio vartojimo ar kitos, sveikatai žalingos veiklos, organizmas gali gauti per mažai. Jų trūkumas organizme gali apsunkinti arba sukelti psichinės sveikatos problemų, o sutrikus nervų sistemai, gali atsirasti virškinimo, odos, dėmesio koncentracijos ir kitų negalavimų. Nors jaunų žmonių organizmai yra atsparūs, ilgalaikis stresas galiausiai gali paveikti ir jų fizinę sveikatą.

Maistinės medžiagos ir vitaminai paaugliams

Mineralai ir vitaminai paaugliams yra būtini normaliam organizmo funkcionavimui, nes jie atlieka įvairias svarbias funkcijas, tokias kaip imuninės sistemos stiprinimas, kaulų ir dantų stiprinimas, energijos gamyba ir palaikymas, ląstelių augimas ir dauginimasis bei nervų sistemos palaikymas. Vitaminai paaugliams yra ypač svarbūs, dėl greito augimo ir vystymosi brendimo laikotarpiu.

Vitaminai paaugliams yra ypač svarbūs, dėl greito augimo ir vystymosi brendimo laikotarpiu.

Vitaminai paaugliams – vitaminas C

Vitaminas C – dar kitaip žinomas kaip L-askorbo rūgštis. Tai vandenyje tirpus vitaminas, kuris dalyvauja baltymų metabolizme, taip pat ypatingai vertinamas kaip antioksidantas. Žmogaus organizmas vitamino C pasigaminti pats negali, todėl būtina jo gauti kasdien su maistu. Maisto produktai, kuriuose gausu šio vitamino – citrusiniai vaisiai, kopūstai, morkos, bulvės. Vitaminai paaugliams, įskaitant vitaminą C, yra svarbūs tinkamam augimui, imuninei sistemai stiprinti ir bendrai sveikatai palaikyti [2].

Vitaminai paaugliams – vitaminas D

Vitaminas D vaidina svarbų vaidmenį kaulų augimo ir vystymosi procese. Paauglystėje organizmas sparčiai auga, todėl reikia pakankamo kiekio kalcio, kurį vitaminas D padeda pasisavinti. Be to, vitaminas D stiprina imuninę sistemą, padeda išvengti infekcijų ir uždegiminių ligų. Tyrimai taip pat rodo, kad šio vitamino trūkumas gali būti susijęs su nuotaikos sutrikimais, tokiais kaip depresija, kurie dažnai pasireiškia paauglystėje dėl hormoninių pokyčių. Todėl tinkamas vitamino D kiekis yra būtinas norint užtikrinti visapusišką paauglių fizinę ir emocinę gerovę [3].

vitaminai paaugliams

Magnis

Magnis yra vienas iš pagrindinių makroelementų ir yra gyvybiškai svarbus daugeliui organizmo funkcijų. Žinoma, kad magnis yra antra po vitamino D maistinė medžiaga, kurios žmonėms labiausiai trūksta, ypač fiziškai aktyviems žmonėms. Magnio funkcijos apima energijos gamybą, kraujospūdžio reguliavimą, gliukozės kiekio kraujyje kontrolę ir raumenų bei nervų funkciją.

Magnis labai svarbus smegenų neuronų darbui ir visai centrinei nervų sistemai, esant jo trūkumui organizmas tampa neatsparus nervinei įtampai, vargina miego ir dėmesio koncentracijos sutrikimai, padidėjęs emocinis jautrumas, motorinis susijaudinimas. Keletas tyrimų parodė, kad magnio papildai gali sumažinti depresijos simptomus [4, 5].

Rausvosios rodiolės

Rausvoji rodiolė – šaltuose, kalnuotuose Europos ir Azijos regionuose augantis augalas. Jos šaknys laikomos adaptogenais, t. y. vartojamos padeda organizmui prisitaikyti prie streso. Rausvoji rodiolė dar vadinama arktine šaknimi arba auksine šaknimi. Mokslinis pavadinimas – Rhodiola rosea. Jos šaknyse yra daugiau kaip 140 veikliųjų medžiagų, iš kurių dvi stipriausios yra rozavinas ir salidrozidas [6].

Apžvelgus 36 tyrimus su gyvūnais, padaryta išvada, kad Rausvoji rodiolė gali pagerinti mokymosi ir atminties funkcijas [7]. Atlikus tyrimą su gyvūnais nustatyta, kad vos viena Rausvosios rodiolės dozė pagerino atmintį ir turėjo antidepresinį poveikį pelėms [8].

Rausvoji rodiolė buvo išsamiai išnagrinėta dėl jos poveikio fizinio aktyvumo rodikliams. 2013 m. paskelbtame tyrime nustatyta, kad vartojant jos ekstrakto likus 1 valandai iki dviračių varžybų, dalyviams pagerėjo širdies ritmo reakcija ir fizinis pajėgumas, palyginti su angliavandenių placebu [9]. Įdomu tai, kad 2018 m. paskelbtame tyrime paaiškėjo, jog 4 savaites prieš kognityvinius testus ir fizinį krūvį duodant Rausvosios rodiolės ekstrakto ypač pagerėjo protinė veikla [10].

Žuvų taukai

Omega-3 riebalų rūgštys yra vienos iš labiausiai ištirtų maistinių medžiagų. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad omega-3 itin svarbios žmogaus organizmui, ypač smegenų, širdies ir kraujagyslių veikla, imunitetui, regėjimui ir dar daugeliui kitų organizmo sistemų.

2017 metais atliktu tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti omega-3 riebalų rūgščių poveikį paaugliams, turintiems dėmesio sutrikimo ir hiperaktyvumo sindromą (ADHD). Tyrimo rezultatai parodė, kad omega-3 papildai gali padėti sumažinti ADHD simptomus, ypač susijusius su dėmesio koncentracijos gerinimu [11].

Vitaminai paaugliams ir subalansuota mityba

Vienas iš pagrindinių iššūkių užtikrinant pakankamą vitaminų ir mineralų suvartojimą paaugliams yra jų mitybos įpročiai. Dažnai paaugliai renkasi greitą maistą, kuris yra skurdus mikroelementais. Todėl svarbu skatinti sveikus mitybos įpročius nuo ankstyvo amžiaus.

Tėvai ir globėjai turėtų stengtis įtraukti kuo daugiau mineralų ir vitaminų paaugliams, siekiant praturtinti jų mitybos racioną. Vitaminai paaugliams yra labai svarbūs siekiant užtikrinti tinkamą organizmo vystymąsi ir funkcionavimą.

Fizinė veikla taip pat yra svarbi paauglių sveikatai. Aktyvūs paaugliai gali turėti didesnį tam tikrų vitaminų ir mineralų poreikį.  Įvairūs mineralai ir vitaminai paaugliams ypač svarbūs sportuojantiems, nes didelio fizinio aktyvumo metu prarandama daugiau mineralų su prakaitu.

Taip pat kviečiame skaityti straipsnį apie vitaminą D ir jo trūkumą:

Literatūra:

  1. World Health Organization: WHO. (2021, November 17). Mental health of adolescents. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health
  2. Office of Dietary Supplements – Vitamin C. (n.d.). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#:~:text=Vitamin%20C%2C%20also%20known%20as,essential%20dietary%20component%20%5B1%5D.
  3. Office of Dietary Supplements – Vitamin D. (n.d.). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  4. Eby, G. A., & Eby, K. L. (2006). Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Medical hypotheses, 67(2), 362–370. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.047
  5. Barragán-Rodríguez, L., Rodríguez-Morán, M., & Guerrero-Romero, F. (2008). Efficacy and safety of oral magnesium supplementation in the treatment of depression in the elderly with type 2 diabetes: a randomized, equivalent trial. Magnesium research, 21(4), 218–223.
  6. Li, Y., Pham, V., Bui, M., Song, L., Wu, C., Walia, A., Uchio, E., Smith-Liu, F., & Zi, X. (2017). Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Current pharmacology reports, 3(6), 384–395. https://doi.org/10.1007/s40495-017-0106-1
  7. Ma, G. P., Zheng, Q., Xu, M. B., Zhou, X. L., Lu, L., Li, Z. X., & Zheng, G. Q. (2018). Rhodiola rosea L. Improves Learning and Memory Function: Preclinical Evidence and Possible Mechanisms. Frontiers in pharmacology, 9, 1415. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.01415
  8. Palmeri, A., Mammana, L., Tropea, M. R., Gulisano, W., & Puzzo, D. (2016). Salidroside, a Bioactive Compound of Rhodiola Rosea, Ameliorates Memory and Emotional Behavior in Adult Mice. Journal of Alzheimer’s disease : JAD, 52(1), 65–75. https://doi.org/10.3233/JAD-151159
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23443221/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450257/
  11. JP, Su KP, Mondelli V, Pariante CM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder: a Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology. 2018 Feb;43(3):534-545. doi: 10.1038/npp.2017.160. Epub 2017 Jul 25. PMID: 28741625; PMCID: PMC5669464.

Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, taip pat ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto papildus. Straipsnyje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašome susisiekiti el. paštu ecosh@ecosh.lt.

Parašykite komentarą

×

Krepšelis