Kuo naudingas tikrasis margainis?

Tikrasis margainis (Silybum marianum) – Asteraceae šeimos augalas, kilęs iš Viduržemio jūros. Jis turi purpurinius žiedus bei lapus, kurie išilgai gyslų yra išmarginti baltomis dėmėmis [1]. Nuo senų laikų buvo sakoma, kad baltos dėmės ant lapų atsirado nuo ant jų išsiliejusio Švč. Mergelės Marijos pieno lašo. Dėl šios legendos su Marijos pienu daugelis buvo įsitikinę, jog tikrasis margainis gali paskatinti motinos pieno gamybą [2].  Dabar tikrasis margainis yra vertinamas dėl kitų naudingų savybių. Ypatingai margainis vertinamas dėl antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, o dažniausiai naudojamas gerai kepenų bei tulžies pūslės būklei palaikyti. Tradiciniam vartojimui naudojamos sėklos, vaisiai, stiebai, šaknys, spygliai, lapai ir žiedai. Tikrajame margainyje esančios medžiagos padeda stabilizuoti ląstelių membranas ir palengvina toksinų pašalinimą iš organizmo [3].

tikrasis margainis

Bioaktyvūs komponentai

Pagrindinė tikrojo margainio veikliųjų junginių grupė yra žinoma kaip silimarinai. Nors silimarino yra augalo žieduose ir lapuose, daugiausiai jo – būtent sėklose. Manoma, kad tikrojo margainio nauda sveikatai yra susijusi su silimarino antioksidacinėmis savybėmis ir priešvirusinėmis savybėmis [1]. Silimarinas gali turėti antioksidacinį poveikį, nes pašalina reaktyvias molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais, kurios prisideda prie ląstelių pažeidimo bei ligų vystymosi, arba gali užkirsti kelią jų susidarymui. Taip pat jis turi savybę sumažinti uždegiminius procesus organizme [4]. Tai yra įrodyta ir moksliniais tyrimais, vieno iš tyrimo metu, buvo įvertintas silimarino sudėtyje esančių 16 junginių antioksidacinis aktyvumas, pastebėta, kad didžiausiu antioksidaciniu aktyvumu pasižymėjo taksifolinas, silikristinas ir silidianinai.

Silimarinas padeda apsisaugoti nuo oksidacinės pažaidos. Norint apsisaugoti nuo oksidacinės pažaidos, svarbu palaikyti gerą santykį/balansą tarp oksidaciją sąlygojančių medžiagų ir antioksidantų. Oksidacinė pažaida yra siejama su tokiomis ligomis kaip aterosklerozė, diabetas, vėžys, kepenų cirozė ir kt. [12].

Be silimarino tikruosiuose margainiuose randama ir kitų medžiagų, pavyzdžiui flovonoidų, kurie taip pat turi priešuždegiminių, priešvirusinių savybių, dėl kurių jie gali būti naudingi siekiant palaikyti gerą širdies veiklą bei kraujagyslių būklę. Taip pat randama ne tik pavienių flovonoidų, bet jų darinių: apigeninas, krisoeriolis, eriodiktiolis (flavonai) ir taksifolinas, kvercetinas, dihidrokemferolis, kemferolis (flavanoliai) [11].

Kepenų sveikata

Labiausiai ištirta tikrojo margainio nauda gerinant kepenų sveikatą. Kai kurie tyrimai rodo, kad augalas gali padėti valdyti virusinį hepatitą, alkoholinį kepenų suriebėjimą, kepenų vėžį bei kepenų pažeidimus, kuriuos sukelia vaistai ar toksinai. Tačiau nenustatyta, kad jis apsaugotų nuo šių kepenų ligų atsiradimo [5]. Nors tikrojo margainio veikimo mechanizmo nėra visiškai aiškus, manoma, kad iš augalo išgautas silimarinas turi priešuždegiminį, antioksidacinį ir antivirusinį poveikį. Pavyzdžiui, vienoje tyrimų apžvalgoje rašoma, kad silimarinas gali prailginti kepenų ciroze sergančių žmonių gyvenimo trukmę, apsaugodamas kepenis nuo laisvųjų radikalų, susidarančių alkoholio metabolizmo metu. Visgi, kol mokslininkai neatliks daugiau tyrimų, gydytojai nerekomenduoja tikrojo margainio naudoti kaip pagrindinės priemonės kepenų negalavimas lengvinti. Tačiau jis gali būti naudinga papildoma priemonė, ypač jei tai patvirtina sveikatos priežiūros specialistas [6].

Blogojo cholesterolio kontrolė

Didelis cholesterolio kiekis gali sukelti širdies sveikatos problemų ir padidinti insulto tikimybę. Kai kuriais tyrimais nustatyta, kad tikrasis margainis gali turėti įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje.

2006 m. atliktame tyrimeTrusted Source teigiama, kad pieno raktažolės gali turėti įtakos cholesterolio kiekio mažinimui. Nustatyta, kad žmonėms, vartojusiems tikrajį margainį, cholesterolio kiekis buvo mažesnis nei tiems, kurie vartojo placebą [13].

2016 m. tyrimeTrusted Source mokslininkai maitino žiurkes didelio cholesterolio kiekio dieta. Kai kurioms žiurkėms jie davė silybino (veikliosios tikrojo margainio medžiagos) po 300 ir 600 miligramų vienam kilogramui (mg/kg) kūno svorio ir nustatė, kad šių žiurkių bendrasis cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje buvo gerokai mažesnis [14].

Diabetas

Taip pat tikrasis margainis tiriamas dėl galimo antidiabetinio poveikio [7]. Tyrimų apžvalga parodė, kad silimarino papildai žymiai sumažino cukraus kiekį kraujyje nevalgius diabetu sergantiems žmonėms. Tikrasis margainis gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes pagerina jautrumą insulinui ir mažina su diabetu susijusį uždegimą.
Tačiau, nors esamų tyrimų rezultatai yra daug žadantys, norint ištirti šių ekstraktų ir arbatų naudojimą sergant diabetu, reikalingi didesnių imčių, gerai suplanuoti tyrimai [8].

Svorio kontrolė

Tyrimas su gyvūnais, atliktas 2016 metais, parodė, kad silimarinas sumažino pelių svorį. Tai rodo, kad tikrasis margainis gali būti naudingas tiems, kurie laikosi dietos. Visgi mokslininkai turi atlikti daugiau tyrimų, patvirtinančių šio augalo poveikį žmonių svorio metimui [9].

Daugiau apie naudingas sveikatai žoleles galite skaityti mūsų straipsnyje:

 

Literatūra

  1. Aziz M, Saeed F, Ahmad N, Ahmad A, Afzaal M, Hussain S, et al. Biochemical profile of milk thistle (Silybum Marianum L.) with special reference to silymarin content. Food Sci Nutr [Internet]. 2021;9(1):244–50. Available from: http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.1990
  2. Siegel AB, Stebbing J. Milk thistle: early seeds of potential. Lancet Oncol [Internet]. 2013;14(10):929–30. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(13)70414-5
  3. Milk Thistle. National Institute of Child Health and Human Development; 2023.
  4.  Surai PF. Silymarin as a natural antioxidant: An overview of the current evidence and perspectives. Antioxidants (Basel) [Internet]. 2015;4(1):204–47. Available from: http://dx.doi.org/10.3390/antiox4010204
  5.  Abenavoli L, Izzo AA, Milić N, Cicala C, Santini A, Capasso R. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases: Milk Thistle and liver diseases. Phytother Res [Internet]. 2018;32(11):2202–13. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30080294/
  6.  Federico A, Dallio M, Loguercio C. Silymarin/silybin and chronic liver disease: A marriage of many years. Molecules [Internet]. 2017;22(2):191. Available from: http://dx.doi.org/10.3390/molecules22020191
  7.  Voroneanu L, Nistor I, Dumea R, Apetrii M, Covic A. Silymarin in type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Diabetes Res [Internet]. 2016;2016:5147468. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27340676/
  8.  Kazazis CE, Evangelopoulos AA, Kollas A, Vallianou NG. The therapeutic potential of milk thistle in diabetes. Rev Diabet Stud [Internet]. 2014 Summer;11(2):167–74. Available from: http://dx.doi.org/10.1900/RDS.2014.11.167
  9.  Guo Y, Wang S, Wang Y, Zhu T. Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice. Pharm Biol [Internet]. 2016;54(12):2995–3000. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27387273/
  10.  Milk thistle [Internet]. NCCIH. Available from: https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
  11. EMEA. Assessment report on Silybum marianum (L.) Gaertn., fructus. 5 June 2018. Available from: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/silybi-mariani-fructus
  12. Anthony KP, Saleh MA. Free Radical Scavenging and Antioxidant Activities of Silymarin Components. Antioxidants. 2013, 2, 398-407.
  13. Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006 Dec;20(12):1036-9. doi: 10.1002/ptr.1988. PMID: 17072885.
  14. Gobalakrishnan S, Asirvatham SS, Janarthanam V. Effect of Silybin on Lipid Profile in Hypercholesterolaemic Rats. J Clin Diagn Res. 2016 Apr;10(4):FF01-5. doi: 10.7860/JCDR/2016/16393.7566. Epub 2016 Apr 1. PMID: 27190826; PMCID: PMC4866124.

Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, taip pat ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto papildus. Straipsnyje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašome susisiekiti el. paštu ecosh@ecosh.lt.

Parašykite komentarą

×

Krepšelis