Birželio 14-16 dienomis Londone vykusioje „Health Optimisation Summit“ konferencijoje pristatytos naujausios sveikatingumo ir ilgaamžiškumo tendencijos, kur savo patirtimi dalijosi pasaulyje žinomi ekspertai Gary Brecka, Jim Kwik, Tim Gray ir kiti. Nuolat sveikatingumo srityje savo žinias gilinanti įmonės „Ecosh“, prekiaujančios maisto papildais, vadovė Aistė Pranukevičienė dalinasi konferencijoje pristatytomis tendencijomis.

Sveika gyvensena sportas, sveika mityba padeda mums išlikti sveikiems ir žvaliems. „Pagrindinė ir bene daugiausia dėmesio sulaukusi žinia konferencijoje ta, kad mokslininkai ar ilgaamžiškumo entuziastai jau gali ne tik sustabdyti savo biologinį (ne chronologinį) amžių, bet ir jį atsukti atgal. Ir tai jau ne mitas ar fantastinis filmas, tik klausimas, kada savo biologinį laikrodį pradėsime stabdyti visi“, teigia Aistė Pranukevičienė. Apie tai kalbėjo ir savo pavyzdį rodė konferencijos įkūrėjas, vienas Jungtinės Karalystės žymiausių biohakerių Tim Gray. 

Ir tam įtakos turi begalė veiksnių: mityba, sportas, miego kokybė, pakankamas vandens kiekis organizme, pakankama saulės šviesa, tinkami socialiniai ryšiai, detoksikacija,  subalansuota emocinė būklė. Taip pat be šių veiksnių daugelio pranešėjų buvo pabrėžta mūsų minčių svarba ir jų poveikis sveikatai. Pasaulyje žinomas pranešėjas, unikalią atmintį turintis Jim Kwik dalinosi, jog mintimis galime gydyti save, pagerinti fizines savo galimybes. Pranešimo metu visi kartu su Jim Kwik atlikome pratimą, kurio metu vien pasitelkus savo minčių galią ir vizualizaciją galėjome padidinti savo fizines galimybes (šiuo atveju lankstumą) ir atlikti žymiai didesnės amplitudės rankos pasukimą.

Konferencija

Judėjimas vienas svarbiausių dalykų, galintis prailginti kokybišką gyvenimą

Biologas, funkcinės medicinos ekspertas bei mitybos specialistas Mike Mutzel teigė, jog judėjimo svarba tampa dar aktualesnė. Nors apie mitybos svarbą, protarpinį badavimą buvo atsiliepiama labai gerai, buvo pabrėžta, kad daug svarbiau yra raumenų masės auginimas bei raumenų jėga. Nors šiandien daug dėmesio skiriame riebalinei masei ir jos matavimui, daug svarbiau užtikrinti pakankamą raumenų masės kiekį ir jėgą, norint turėti pakankamai jėgų funkcionuoti garbiame amžiuje. Patariama nusistatyti ir kasmet stebėti savo biomarkerius: kiek galime padaryti atsispaudimų, prisitraukimų, kiek turime jėgos ir t.t. Specialistas pataria sportuoti vieno pratimo metu judinant mažiausiai 2 sąnarius pratimai turėtų būti kompleksiniai, kai dirba daugiau raumenų grupių, pvz atsispaudimai. 

Mike Mutzel teigė, jog yra esminis skirtumas tarp 5000 ir 8000 žingsnių per dieną didesnis žingsnių skaičius ženkliai sumažina mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Neturint laiko ilgoms treniruotėms, puikiai tinka mankštos sprintai bent kelios minutės kas kelias valandas aukšto intensyvumo pratimų ženkliai pagerina širdies raumens veiklą. 

Mitybos svarba bei uždegiminių procesų, gliukozės lygio kraujyje stebėjimai

Nors konferencijoje itin pabrėžiama taisyklingos mitybos svarba, buvo labiau gilinamasi į ląstelės veiklą, jos atsinaujinimo procesus bei detoksikaciją, uždegiminių rodiklių bei gliukozės lygio kraujyje stebėjimą.

Uždegimo atsiradimo organizme priežasčių gali būti daug glikacija, oksidacija, sunkieji metalai, teršalai, detoksikacijos proceso sutrikimai ir kt, kuomet kūnas pradeda senti greičiau (angl. inflamm-aging). „Health Optimisation Summit“ konferencijoje dėmesys buvo kreipiamas į detoksikacijos procesus, ląstelės atsinaujinimą. Vienas gerųjų pavyzdžių sauna arba infraraudonųjų spindulių pirtis reguliaraus lankymosi jose nauda jau įrodyta moksliškai.

Taip pat daroma nemažai mokslinių tyrimų apie naujus maistinius ingredientus, tačiau pasak Johannes Weiss, šiandien kiekvienas galime prisidėti prie mitochondrijų (ląstelių dalis, turinti daug įtakos mūsų sveikatai) atsinaujinimo kasdien vartodami magnio papildus. 

„Gliukozės lygis ir individualūs jos koncentracijos matavimai kraujyje taip pat vis plačiau nagrinėjama tendencija“, teigia UAB „Ecosh“ įmonės vadovė Aistė Pranukevičienė. Vis daugiau kalbama apie tai, kad žmogus vertins savo gliukozės indeksą ir žinos, kokį poveikį jo gliukozės lygiui kraujyje daro vienas ar kitas produktas. Pavyzdžiui, pasak pranešėjo Dr. James McCarter, pastebėta, jog tas pats obuolys skirtingiems žmonėms gali turėti visiškai kitokį gliukozės šuolį, jau nekalbant apie tai, kad skirtingas poveikis būtų obuolį vartojant skirtingu metu.

Konferencijoje kelis kartus buvo patvirtinama teorija apie maisto produktų valgymo tvarkos svarbą, kuomet pirmiausiai rekomenduojama valgyti daržovės, vėliau seka baltymai ir vėliausiai valgomi angliavandeniai. Taip pat norint sumažinti gliukozės šuolius po maisto rekomenduojama pasivaikščioti. Kadangi šiandien labai daug suaugusiųjų nežino apie savo atsparumą insulinui bei prediabetinę būklę, ši tema ateityje taps vis aktualesnė.

Tyrimų svarba ir tendencijos

Gary Brecka, žinomas pasaulyje ekspertas, turintis daugiau nei 20 metų biohakingo ir funkcinės medicinos patirties, kalbėjo apie tyrimų svarbą bei kaip svarbu kiekvienam žinoti, kokių medžiagų organizmui trūksta. Pasak jo, dauguma ligų atsiranda tik dėl tam tikrų medžiagų stygiaus, todėl ateityje jis mato mediciną plačiai atliekančią genetinius tyrimus, kurie padėtų užkirsti kelią lėtinių ligų atsiradimui. Žinodami tiksliai, kurių maistinių medžiagų negalime įsisavinti, jas galėtume vartoti papildomai ir bioaktyviomis formomis, kurios yra reikalingos organizmui.

„Norint gyventi ilgalaikį ir sveiką gyvenimą tikrai reikia įdėti nemažai pastangų ir patiems sąmoningai prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Tvarkingas miego ritmas ir meditacija, saulės pasitikimas ryte – nemokami, nedaug pastangų reikalaujantys dalykai, kuriuos gali tobulinti kiekvienas. Visgi svarbiausia – kasdieniai maži žingsniai, disciplina, sveiki socialiniai ryšiai ir pozityvus nusiteikimas“, sako Aistė Pranukevičienė. 

Ilgaamžiškumas

Parašykite komentarą

×

Krepšelis