Folio rūgštis (folatas) ir nėštumas

Folio rūgštis (folatas) yra vandenyje tirpus junginys, kitaip žinomas kaip vitaminas B9. Tai – sintetinė folatų forma, kurios gali būti maisto papilduose arba ja praturtintuose maisto produktuose. Folatai – tai grupė panašios cheminės formulės medžiagų, arba taip pat vitaminas B9, tačiau jis natūraliai randamas tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktuose, tokiuose kaip žalios lapinės daržovės, špinatai, braškės, bananai, avokadai, brokoliai, citrusiniai vaisiai, kepenys, mėsa, sūris, varškė, avižų kruopos ir kt. Nustatyta, kad natūraliai gamtoje egzistuojančių folatų pasisavinimas žmogaus organizme yra apie 50 proc., o susintetinta folio rūgštis (folatas) ne tik geriau pasisavinama (85 proc.), tačiau ir pasižymi didesniu stabilumu [1,2].

Folio rūgštį organizmas naudoja naujų ląstelių gamybai, DNR sintezei. Normaliam augimui ir vystymuisi folio rūgštis (folatas) reikalinga visą gyvenimą. Tyrimais įrodyta, kad folio rūgštis gerina smegenų veiklą, padeda psichologinei būklei, padeda mažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę bei gali būti naudinga esant diabetui, uždegimams, inkstų sutrikimams ar mažinant šalutinius kai kurių vaistų poveikius. Folio rūgšties vartojimas svarbus ir planuojant nėštumą bei jo metu. Tyrimai rodo, kad jos vartojimas prieš pastojant gali padėti normaliam vaisiaus vystymuisi [2,3]. 

Kadangi maždaug pusė nėštumų būna neplanuoti, rekomenduojama, jog kiekviena galinti pastoti moteris bent retkarčiais vartotų folio rūgšties papildus [4].

folatas

Ar saugu vartoti folio rūgštį, kartu vartojant natūraliai folatų turinčius maisto produktus?

Maisto racione folio rūgšties papildus derinti su natūraliais folatais yra saugu. Per daug folio rūgšties su maistu gauti neįmanoma –  per daug jos gauti galima tik iš maisto papildų. Todėl tie, kurie vartoja kelis skirtingus maisto papildus, atskirai turėtų peržiūrėti kiekvieno jų sudėtines dalis, kad įsitikintų, jog suvartojamas folio rūgšties kiekis per dieną neviršija 1000 µg.

2020 m. atliktas tyrimas su pelėmis parodė, kad tiek per didelis, tiek per mažas suvartojamas folio rūgšties kiekis pakenkė pelių palikuonių smegenų vystymuisi [1,4].

Ar folio rūgštis (folatas) gali turėti įtakos vaisingumui?

Folio rūgštis (folatas) gali padidinti tikimybę pastoti ir išnešioti vaisių. 2016 m. atliktame tyrime, kuriame dalyvavo beveik 4000 moterų, buvo palygintos folio rūgštį vartojusios moterys su nevartojusiomis. Dalyvės, kurios vartojo folio rūgšties papildus, buvo labiau linkusios pastoti. Toms, kurių ciklas buvo nereguliarus, labai trumpas arba ilgas, tarp folio rūgšties vartojimo ir pastojimo nustatytas dar didesnis ryšys. Be to, folio rūgštis gali padėti išvengti persileidimo[1].

Folio rūgšties trūkumas

Mažas folio rūgšties kiekis kraujyje gali sukelti folio stokos anemiją suaugusiesiems. Kai tai išsivysto, dažniausiai pasireiškia tokie simptomai:

  • nuovargis;
  • žemas energijos lygis;
  • dilgčiojimo pojūtis rankose, rankose, kojose ar pėdose;
  • burnos opos;
  • regėjimo problemos;
  • atminties praradimas.

Folio rūgštis (folatas) – tai kiekvienam reikalinga maistinė medžiaga, tačiau ji ypač svarbi nėštumo metu. Moterys, kurios nori pastoti, dėl tinkamos folio rūgšties dozės turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju. Nėščiosios gali pasidaryti folio rūgšties testą, kad sužinotų, koks folio rūgšties kiekis yra kraujyje [1].

Daugiau apie folio rūgšties naudą žmogui galite skaityti čia:

 

Literatūra:

  1. Villines Z. Folic acid for pregnancy: Benefits, when to take, and how much [Internet]. Medicalnewstoday.com. 2020. Available from: https://www.medicalnewstoday.com/articles/folic-acid-for-pregnancy 
  2. Talaulikar V, Arulkumaran S. Folic acid in pregnancy. Obstet Gynaecol Reprod Med [Internet]. 2013;23(9):286–8. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/preg-folic-acid.html?fbclid=IwAR0fDV7RJnSpuErjZwiWO_1wNfkDpvq3LdbCkrUzDmVWmRVWtHw-YxFpONY
  3. Watson S. Folic acid: Benefits, foods, deficiency, and more [Internet]. Healthline. 2022. Available from: https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid
  4. Sissons C. Folate vs. folic acid: Differences, benefits, and sources [Internet]. Medicalnewstoday.com. 2019. Available from: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327290
  5. CDC. Folic acid [Internet]. Centers for Disease Control and Prevention. 2022. Available from:https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html

Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, taip pat ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto papildus. Straipsnyje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašome susisiekiti el. paštu ecosh@ecosh.lt.

Parašykite komentarą

×

Krepšelis