Virškinimo procesai ir fermentai virškinimui

Virškinimo fermentai – tai baltymai, kurie skaido ir hidrolizuoja maisto molekules į smulkesnius komponentus (pavyzdžiui, sacharazė skaido sacharozę į gliukozę ir fruktozę). Virškinimo fermentus į plonąjį žarnyną išskiria kasa, tačiau šiame procese dalyvauja ir kitos liaukos – seilių, skrandžio. Žinomi fermentai yra: lipazė, amilazė, proteazė, laktazė, celiulazė. Sergant tam tikromis ligomis (pavyzdžiui, cistine fibroze, po chirurginių intervencijų, patiriant nervinę įtampą) kasa neišskiria pakankamai fermentų ir rekomenduojama juos papildomai vartoti su maistu tam, kad virškinimo procesas taptų sklandus. Virškinimo fermentai gali padėti ne tik esant tam tikroms ligoms ar būklėms, bet ir vartojant per riebų, sunkiai virškinamą maistą [1].

Virškinimo fermentų trūkstant

Jau minėta, kad virškinimo fermentai pagrinde kasdien reikalingi pacientams, kurių egzokrininė kasos funkcija sutrikusi: sergantys diabetu, lėtiniu pankreatitu, kasos onkologine liga ar cistine fibroze. Tačiau yra žinoma, kad net 75 proc. visos pasaulio populiacijos stokoja fermento laktazės (arba jos aktyvumas būna nepakankamas). Tokiu atveju taikoma griežta dieta be laktozės arba galima vartoti virškinimo fermentus, kuriuose yra laktazės [2].

Laktozė – vadinamasis „pieno cukrus“, kurios pėdsakų galima aptikti daugelyje maisto produktų. Laktozės netoleravimo simptomai pasireiškia praėjus porai valandų po jos suvartojimo. Žmonės skundžiasi viduriavimu, pilvo pūtimu, gausiu dujų išsiskyrimu, skrandžio spazmais ir skausmais, garsiu skrandžio darbu – gurguliavimu bei prasta bendra savijauta [3].

Kaip sveikam žmogui nustatyti, ar trūksta virškinimo fermentų? Laboratoriniai tyrimai įprastai tam nėra naudojami. Požymiai, kad jums gali trūkti natūraliai organizme pagamintų virškinimo fermentų: skausmai ir žarnyno spazmai po maisto, pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, viduriavimas, riebios ir gelsvos išmatos, svorio kritimas [4].

Fermentai virškinimui

Ar vartoti?

Harvardo specialistai pataria, kad galite išbandyti fermentus, jei jaučiate nemalonius jutimus po valgio, tačiau nesitikėkite, kad jie padės esant padidėjusiam rūgštingumui ar dirglios žarnos sindromui [5].

2014 m. Belgijoje atlikta studija, kurioje dalyvavo 62 savanoriai, kenčiantys nuo dažniausių ir įprastai pasitaikančių virškinimo problemų. Buvo lyginta, kaip jų simptomus veikia prokinetikai  (vaistai, tokie kaip domperidonas) ir virškinimo fermentų kompleksas. Po 5 dienų vaistų vartojimo pastebėta, kad fermentai virškinimui geriau slopino pilvo skausmą, nei žarnų motoriką veikiantys vaistai prokinetikai. Manoma, kad kaip alternatyva, virškinimo fermentai gali būti papildomai vartojami žmonėms, kurie kenčia nuo įvairaus pobūdžio su mityba susijusių virškinimo sutrikimų [6].

2018 m. publikuotas tyrimas, kuriame kalbama apie virškinimo sutrikimus, susijusius su mityba ir pasireiškiančius po valgio. Šie simptomai primena funkcinius sutrikimus (nėra jokios organinės patologijos, tačiau žmogus vis tiek jaučia simptomus). Tyrimo rezultatuose minima, kad papildomai vartojami kasos fermentai (amilazė ir lipazė) gali palengvinti nemalonius simptomus [7].

Jei trūksta virškinimo fermentų – mes nepasisaviname pakankamai gerai maisto medžiagų ir patiriame nuolatinį diskomfortą po valgio. Gali pakisti mikrobiota (ko pasekoje atsiranda nauji simptomai), gali pasireikšti maisto netoleravimas ir alergijos, pacientai teigia, kad jaučia pilnumo jausmą po kelių kąsnių ir mityba dėl to tampa skurdi. Mokslininkai teigia, kad kurį laiką stingant virškinimo fermentų atsiranda lėtinis jų trūkumas, galintis lemti nutukimą, imuniteto susilpnėjimą, depresiją ir nerimo sutrikimus, priešmenstruacinį sindromą, nuovargį, autoimunines ligas (tokias kaip celiakija) [8].

Kofermentas Q10

Kofermentas Q10 yra medžiaga, kuri natūraliai randama žmogaus organizme. Daugiausia aptinkama širdyje, kepenyse, inkstuose ir kasoje. Yra žinoma, kad kofermentas Q10 gali būti naudingas sergant tam tikromis širdies ligomis, mažina chirurginių širdies procedūrų komplikacijų tikimybę [9].

Atlikti tyrimai įrodo, kad kofermentas Q10 taip pat veikia ir kaip skrandį apsaugantis preparatas (atliktas tyrimas su indometacino – vaisto sukeltu opų modeliu) [10].

 

Daugiau apie ECOSH Ecozym Prime fermentus skaitykite čia:

 

Straipsnis paruoštas gydytojos.

Literatūros šaltiniai:

  1. https://www.drugs.com/drug-class/digestive-enzymes.html
  2. Ianiro G, Pecere S, Giorgio V, Gasbarrini A, Cammarota G. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187-193. doi:10.2174/138920021702160114150137 (Italija)
  3. https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/
  4. https://www.healthline.com/health/exocrine-pancreatic-insufficiency/the-role-of-digestive-enzymes-in-gi-disorders
  5. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/gut-reaction-a-limited-role-for-digestive-enzyme-supplements
  6. Quinten T, Philippart JM, De Beer T, Vervarcke S, Van Den Driessche M. Can the supplementation of a digestive enzyme complex offer a solution for common digestive problems?. Arch Public Health. 2014;72(Suppl 1):P7. Published 2014 Jun 6. doi:10.1186/2049-3258-72-S1-P7 (Belgija)
  7. Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. J Dig Dis. 2018;19(11):650-656. doi:10.1111/1751-2980.12655 (Amerika)
  8. https://www.clinicaleducation.org/news/digestive-enzymes/

Parašykite komentarą

×

Krepšelis