Probiotikai, arba pieno rūgšties bakterijos, kokių jų rūšių ir kamienų esama ir kuo jie skiriasi?
Jei juntami įvairūs su virškinimu susiję negalavimai, rekomenduojama įsigyti žarnyno darbą gerinančių organizmų, vadinamųjų probiotikų. Ant pakuočių surašyti bakterijų pavadinimai dažnai mums nieko nesako. Informacijos apie skirtingus pieno bakterijų kamienus estų kalba yra labai mažai, todėl žmonėms pateiksime informacijos apie labiausiai ištirtas ir žinomiausias bakterijas ir jų kamienus, tyrimų rezultatus ir poveikį žmonių organizmui. Probiotikai dažniausiai skirstomi į dvi pieno rūgšties bakterijų rūšis, iš kurių plačiausiai ištirtos laktobakterijos ir bifidobakterijos.
Šios bakterijos skirstomos į įvairius kamienus:
- Laktobakterijų kamienai: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus bulgaricus.
- Bifidobakterijų kamienai: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium adolescentis.
- Streptococcus thermophilus.
I PROBIOTIKŲ, arba PIENO RŪGŠTIES BAKTERIJŲ, rūšis – laktobakterijos (Lactobacillus)
Svarbiausios ir dažniausiai sutinkamos bakterijos, daugiausia randamos žmogaus plonojoje žarnoje yra laktobakterijos (Lactobacillus). Lactobacillus yra gramteigiamų fakultatyvių anaerobinių lazdelės formos bakterijų šeima. Ši pieno rūgščių bakterijų rūšis atsakinga už laktazės poveikį. Laktazė yra fermentas, skaidantis angliavandenius, pavyzdžiui laktozę (pieno cukrų) ir kitus cukrus į pieno rūgštis. Pieno rūgštis virškinamajame trakte geba sukurti rūgštinę aplinką, kuri stabdo daugelio nepageidaujamų mikroorganizmų vystymąsi. Pieno rūgštis didina ir mineralų (kalcio, vario, magnio ir geležies) įsisavinimą.
Laktobakterijų gausiausia rauginto pieno produktuose, pvz., rūgpienyje ir šviežiame kefyre be konservantų, kurių rekomenduojama reguliariai gerti po vieną stiklinę per dieną. Laktobakterijos apsaugo organizmą nuo alerginių reakcijų, užtikrina žarnų tuštinimąsi, padeda organizmui vystyti imuninės sistemos elementus ir vaidina svarbų vaidmenį kuriant palankią aplinką bifidobakterijų dauginimuisi. Laktobakterijos gali slopinti vėžio ląstelių augimą storojoje žarnoje ir pieno liaukose, užkirsdamos kelią organizmo užteršimui patogenine flora.
Ką reiškia „gramteigiamas“?
Gramteigiamos bakterijos (žymimos kaip G(+) arba GP) yra bakterijos, kurios, skirtingai nei gramneigiamos bakterijos, tiriant Gramo metodu, po skalavimo etanoliu išlaiko pagrindinę spalvą (krištolo violetinę). Naudojant Gramo metodą, panaudojus krištolo violetinę spalvą, pridedama kontrastinė spalva (dažniausiai šafrano), dėl kurios visos gramneigiamos bakterijos įgyja violetinę arba tamsiai mėlyną spalvą.
Žinomiausi laktobakterijų kamienai:
Bakterijos kamienas: Lactobacillus acidophilus
Tyrimo rezultatai: Lactobacillus acidophilus yra vienas svarbiausių kamienų Lactobacillus pieno rūgšties bakterijų grupėje. Ši bakterija dažniausiai kolonizuojasi būtent plonojoje žarnoje, kur ji padeda palaikyti sveiką žarnyno sienelę, kad užtikrintų reikiamą maistinių medžiagų įsisavinimą ir gerai funkcionuojančią virškinimo funkciją. Acidophilus kamienas padeda mažinti virškinimo sutrikimus. Kontroliuojamo dvigubai aklo placebo tyrimo metu pacientams, kurie vartojo acidophilus probiotiko kamieną, pasireiškė žymiai mažiau virškinamojo trakto simptomų nei tiems, kurie vartojo placebą.
Atliekant atskirą metaanalizę dar buvo nustatyta, kad probiotikai, turintys acidophilus kamieną, palengvino viduriavimą. Trečiajame tyrime taip pat nustatyta, kad maisto papildai, kurių sudėtyje yra ir L. acidophilus, ir B. bifidum, padėjo sumažinti neigiamą antibiotikų poveikį žarnyno mikroflorai. Tyrimai taip pat rodo, kad acidophilus padeda pagerinti imuninės sistemos veiklą ir palaiko moterų makšties mikrofloros sveikatą.
Acidodophilus palaiko visas virškinimo funkcijas, maistinių medžiagų pasisavinimą, mažina skrandžio spazmus, dujų kaupimąsi ir viduriavimą, palaiko imuninę sistemą, šlapimo takų ir makšties mikroflorą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus fermentum
Tyrimo rezultatai: Šis pieno rūgšties bakterijos kamienas, randamas probiotiniuose maisto produktuose, pvz., rauge ir kimčiuose, gamina du galingus superoksidus, arba antioksidantus, – dismutazę ir glutationą, kurie padeda neutralizuoti žarnyne per virškinimą susidarančius toksinus. Taip pat pastebėtas L. fermentum gebėjimas izoliuoti per maistą plintančius patogenus.
L. fermentum palaiko bendrą virškinimą, imunitetą ir padeda šalinti toksinus.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus plantarum
Tyrimo rezultatai: L. plantarum yra žinomas dėl savo sugebėjimo gaminti vandenilio peroksidą. Organizmas naudoja vandenilio peroksidą kaip gynybos liniją nuo maisto pernešamų bakterijų ir nuo kitų mikroorganizmų. Be to, tyrimais nustatyta, kad šis kamienas padeda veiksmingai palaikyti sveikų suaugusiųjų imuninę funkciją.
L. plantarum palaiko visą virškinimo procesą ir imuninę sistemą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus rhamnosus
Tyrimo rezultatai: L. rhamnosus yra vienas labiausiai ištirtų laktobakterijų kamienų pasaulyje, kurio teigiamas poveikis iki šiol įrodytas daugiau nei 260 klinikinių tyrimų.
Svarbiausia šio kamieno savybė – žmogaus imuninės sistemos stiprinimas, padedantis išvengti kvėpavimo takų ligų (kosulio, slogos, astmos ir kt.), dantų ėduonies atsiradimo rizikos, užkirsti kelią virškinimo trakto infekcijoms ir skatinti greitesnį gijimą po virškinimo trakto infekcijų.
L. rhamnosus mažina alergijos išsivystymo riziką ir padeda greičiau sumažinti atopinio dermatito pasekmes.
Šis probiotinis kamienas yra žinomas dėl savo sugebėjimo išlikti po perėjimo per virškinamąjį traktą ir yra laikomas geriausia laktobakterijų pagalbininku, palaikant makšties sveikatą.
Tyrimo metu padaryta išvada, kad L. rhamnosus taip pat padeda pagerinti makšties ir šlapimo takų sveikatą ir sumažinti makšties sudirginimą.
Be to, L. rhamnosus yra viena geriausių bakterijų, kurią verta pasiimti su savimi į kelionę.
JAV atlikti tyrimai parodė, kad tiems niujorkiečiams, kurie keliaudami į besivystančias šalis vartojo L. rhamnsosus kamieną, viduriavimas pasireiškė 3,9 %, palyginti su tais, kurie to nedarė – tuomet viduriavo 7,4 %.
L. rhamnosus veikia žmogaus sugebėjimą apsisaugoti nuo ligų, t. y. gerina imuninę sistemą, apsaugo nuo kvėpavimo takų ligų (kosulio, slogos, astmos ir kt.) bei dantų ėduonies atsiradimo rizikos, mažina alerginių ligų išsivystymo riziką, padeda išvengti virškinamojo trakto infekcijų (pvz., viduriavimo keliaujant į besivystančias šalis), mažina su antibiotikais ir chemoterapija susijusius šalutinius poveikius: viduriavimą, dujų kaupimąsi, pykinimą ir padeda esant IBS (dirgliosios žarnos sindromui).
Gerina moterų makšties sveikatą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus paracasei
Tyrimo rezultatai: L. paracasei yra stiprus kamienas, kuris dažniausiai randamas plonojoje žarnoje. Ši bakterija gali kolonizuotis ir storojoje žarnoje, jei yra geriama kartu su pieno baltymu, kuris didina atsparumą skrandžio rūgščiai. Paracasei probiotinis kamienas turi unikalų sugebėjimą palaikyti kepenų funkciją. Vykdant atsitiktinių imčių tyrimą, buvo nustatyta, kad maisto papildas, sumaišytas su ląsteliena ir probiotikais, kuriame taip pat buvo ir L. Paracasei, sumažino šlapimo pH ir pagerino kepenų veiklą.
L. paracasei palaiko kepenų sveikatą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus gasseri
Tyrimo rezultatai: L. gasseri yra gana nauja bakterija tarp probiotinių kamienų rūšių. Ši pieno rūgšties bakterija dažniausiai yra susijusi su vaginaline mikroflora. Moterų, kurios jaučia nepatogumą makštyje, L. Gasseri bakterijų turi paprastai mažiau nei moterys, kurių vaginalinė arba makšties mikroflora yra sveika. L. Gasseri palaiko ir virškinamojo trakto sveikatą. Tyrimai rodo, kad maisto papildų L. Gasseri ir B. Longum kombinacija padeda suaugusiems žmonėms suvaldyti viduriavimą.
L. gasseri palaiko vaginalinės mikrofloros balansą, mažina viduriavimo negalavimus.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus reuteri
Tyrimo rezultatai: L. reuteri bakterijų yra žarnyne ir burnos ertmėje.
Tyrimai parodė, kad L. reuteri bakterija palaiko virškinamąjį traktą, burnos mikrofloros ir imuninės sistemos sveikatą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus salivarus
Tyrimo rezultatai: L. salivarius yra šiek tiek išskirtinė bakterija, nes ji sugeba augti ir prastesnėmis sąlygomis nei kitos pieno rūgšties bakterijos, net ir tokioje aplinkoje, kur didelis druskos kiekis arba kurioje yra ar nėra deguonies.
L. salivarus yra žinoma dėl trijų savo savybių: gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir gerina dantų sveikatą.
Žmonės Lactobacillus salivarius turi storojoje žarnoje, plonojoje žarnoje, makštyje ir burnoje.
Kad žmogaus organizmas išliktų sveikas ir gerai funkcionuotų,
L. salivarus pats gamina reikalingas antibiotines medžiagas. Šie antibiotikai konkrečiai nukreipti prieš patogeninių bakterijų prasiskverbimą.
Be to, L. salivarius gamina ir pieno rūgštį, kuri blogosioms bakterijoms sukuria netinkamą aplinką ir reikalingoms pieno rūgšties bakterijoms – idealią aplinką. Palyginti su kitais probiotikų kamienais, L. salivarus auga labai greitai. Todėl jis greitai įveikia blogas bakterijas.
Nustatyta, kad Salivarius yra puiki pagalbinė priemonė virškinant baltymus.
Tai itin atspari bakterija, kuri labai svarbi visų mūsų sveikatai.
Toliau pateikti visi konkretūs tyrimai apie L. salivarius poveikį virškinamajam traktui ir burnos ertmės sveikatai.
Silivarius padeda:
- slopinti mielių grybelį, arba candida
- mažinti dantenų uždegimą
- padeda išvengti streptokokinio faringito (sukelto S. Pyogenese)
- mažinti mastitą (krūtų uždegimą), opinį kolitą ir dirgliosios žarnos sindromą (IBS)
- slopinti patogenines bakterijas: E. coli ir Salmonella spp.
Lactobacillus salivarus šalutiniai poveikiai paprastai yra lengvi: lengvas bėrimas ar laikinas virškinimo sutrikimas.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillus helveticus
Tyrimo rezultatai: Lactobacillus helveticus kamienas pasižymi labai įdomia savybe, galinčia padėti sumažinti kraujospūdį.
Labai plačiai jis naudojamas Šveicarijoje sūrio gamyboje.
L. Helveticus:
- mažina kraujospūdį kraujospūdžio problemų turintiems pacientams
- gerina miego kokybę ir trukmę
- didina kalcio kiekį kraujyje
- mažina PTH (siejamą su kaulų retėjimu)
- normalizuoja mikrofloros kolonizaciją
- padeda gaminti ACE inhibitorių
- palaiko imuninę sistemą, žarnyno, gerklės, burnos ir prienosinių ančių sveikatą.
- Bakterijos kamienas: Lactobacillius bulgaricus
Tyrimo rezultatai: L. Bulgaricus bakterija buvo vienas pirmųjų pradėtų tirti probiotinių kamienų. Ilja Mečnikovas, Nobelio premijos laureatas iš Rusijos, pirmą kartą Lactobacillus Bulgaricus kamieną iš rauginto pieno išskyrė 1882 metais, kai atrado, kad Balkanų tautų ilgaamžiškumas yra susijęs su raugintų pieno produktų (rūgpienis, kefyras, rauginti kopūstai ir pan.) valgymu.
L. Bulgaricus bakterija padeda tiems, kurie kenčia nuo laktozės netoleravimo ir kurių virškinimo sistemoje nėra fermento, padedančio laktozę išskaidyti į paprastesnį cukrų.
Atsitiktinio dvigubai aklo placebo tyrimo metu buvo nustatyta, kad gėrimų, kurių sudėtyje yra probiotikų kompleksas L. casei, L. bulgaricus ir S. thermophilus, vartojimas sumažino su antibiotikų šalutiniu poveikiu susijusio viduriavimo Clostridium difficile radimąsi. Buvo nustatyta, kad tokių probiotikų sudėties vartojimas vyresnių nei 50 metų asmenų tarpe padėjo sumažinti mirtingumą ir sutaupyti gydymo išlaidų.
1960 ir 1970 metais Rusijos mokslininkas dr. Ivanas Bogdanovas atliko išsamius L. bulgaricus tyrimus. Buvo paskelbtas visas toliau pateikiamas L. bulgaricus probiotinio kamieno naudingųjų savybių sąrašas.
L.bulgaricus:
- mažina triglicerido ir bendrojo cholesterolio kiekį kraujyje,
- gerina imunitetą ir kovoja su virusais,
- mažina su žarnynu susijusius negalavimus, viduriavimą ir pykinimą,
- gerina pieno produktų (laktozės) virškinimą,
- mažina uždegimus,
- gerina IBS (dirgliosios žarnos sindromo) simptomus,
- mažina ėduonies atsiradimą,
- veikia ŽIV simptomus,
- mažina dispepsiją. (Funkcinė dispepsija reiškia nuolatinius ar epizodinius virškinimo sutrikimus, kurie pasireiškia pacientui kaip virškinimo sutrikimai, „pilvo diskomfortas“ ir skausmas, tačiau nesama organinio susirgimo (pavyzdžiui, žaizdų, auglių) požymių).
II Probiotikai, arba pieno rūgšties bakterijos, ir jų rūšis – bifidobakterijos (bifidobacterium)
Bifidobakterijos yra gramteigiamų fakultatyvių anaerobinių išsikerojusių lazdelių formos bakterijų šeima.
Milijardai bifidobakterijų, kurios dažniausiai yra būtent ant storosios žarnos sienelių, padeda apsisaugoti nuo kenksmingų bakterijų ir kitų patogeninių mikroorganizmų, įskaitant mieles, plitimo.
Bifidobakterijos sudaro didžiausią naujagimių žarnyno bakterijų grupę, suaugusiųjų žarnyne – tai jau tik trečia ar ketvirta pagal dydį grupė ir jos dydis senstant nuolat mažėja.
Panašiai kaip ir laktobakterijos, pieno ir acto rūgštį gamina ir bifidobakterijos, kurios užtikrina iki 70 procentų reikalingos energijos žarnyno sienelėms, kad padidintų natūralų apsauginį žarnyno barjerą.
Pieno rūgštis padeda žarnyne užtikrinti storosios žarnos pH rūgštingumą, tokiu būdu slopindama blogųjų bakterijų ir skatindama naudingųjų bakterijų augimą.
Žemas pH reikalingas tam, kad padėtų mineralams (kalciui, variui, magniui, geležiai ir cinkui) įsigerti į kraują.
Be to, bifidobakterijos skaido laktozę, sintetina aminorūgštis ir baltymus, mažina cholesterolį, gamina K ir B komplekso vitaminus ir padeda apsisaugoti nuo apsinuodijimo maistu. Tyrimai rodo, kad su amžiumi, dėl streso ir netinkamos mitybos, organizme pradeda mažėti ir bifidobakterijų kiekis. Svarbiausi bifidobakterijų kamienai yra B. lactis, B. bifidum, B. longum, B. infantis, B. breve.
Žinomiausi bifidobakterijų kamienai:
- Bakterijos kamienas: Bifidobacterium bifidum
Tyrimo rezultatai: Šis probiotinis kamienas yra labai plačiai paplitęs ant naujagimių žarnyno sienelių ir visoje storosios žarnos mikrofloroje išlieka viena svarbiausių bakterijų grupių. Minėtųjų kamienų gali būti ir plonojoje žarnoje. Sukurdama subalansuoto žarnyno mikroflorą, B. bifidum padeda užkirsti kelią blogųjų bakterijų, grybelių ir mielių augimui, prisitvirtindama prie žarnų gleivinės sluoksnio geriau, nei tai sugeba patogeninių bakterijų kamienai. B. Bifidum kamieno vaidmuo – padėti virškinti sudėtinius angliavandenius, riebalus ir baltymus.
Be to, B. bifidum gamina atitinkamus fermentus, kurie skaido didesnes molekules į mažesnes daleles, kad organizmas galėtų efektyviau jas naudoti.
Metaanalizės dvigubai aklo tyrimo metu buvo nustatyta, kad B. bifidum bakterija yra vienas iš probiotinių kamienų, padedančių efektyviai mažinti atsitiktinį viduriavimą, pavyzdžiui, su kelionėmis susijusią diarėją.
B. bifidum palaiko visą virškinimo funkciją, maistinių medžiagų įsisavinimą, mažina atsitiktinį viduriavimą (pvz., per keliones)
- Bakterijos kamienas: Bifidobacterium longum
Tyrimo rezultatai:
B. longum kamienas yra viena paprasčiausių bifidobakterijų, randamų virškinamajame trakte.
Jis veikia virškinimą gebėdamas skaidyti angliavandenius ir neutralizuoti žarnyne esančius toksinus.
Pirminiai tyrimai parodė, kad B. longum bakterijos kamienas turi antioksidacinių savybių, pvz., metalų mineralų – vario ir korozinių laisvųjų radikalų – pašalinimas iš organizmo.
Be to, jis palaiko imuninę sistemą.
Tyrimai parodė, kad praėjus 20 savaičių nuo B. longum kamieno vartojimo, vyresnio amžiaus pacientų imuniteto rodikliai pagerėjo.
B. longum kamienas palaiko visą virškinimo funkciją, detoksifikaciją, imuninę sistemą.
- Bakterijos kamienas: Bifidobacterium infantis
Tyrimo rezultatai: Tarp naudingųjų bakterijų šio probiotinio kamieno tankiausia kolonija yra būtent pas naujagimius. B. Infantis bakterijų kiekis mažėja su amžiumi, bet ji išlieka viena svarbiausių bakterijų mūsų mikrofloroje. Maisto papildas su B. infantis kamienu parodė, kad jis mažina su pilvo pūtimu ir tuštinimusi susijusius negalavimus.
B. infantis palaiko visą virškinimo funkciją, esant pilvo pūtimui ir užkietėjus viduriams.
- Bakterijos kamienas: Bifidobacterium lactis
Tyrimo rezultatai: Bifidobacterium lactis yra labai galingas ir vienas iš labiausiai ištirtų bakterijų kamienų. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad B. lactis stiprina imunitetą, kovoja su augliais, gerina virškinimą ir gali padėti sumažinti cholesterolio lygį.
B.animalis/lactis bakterijos gyvena žarnyne ir storojoje žarnoje.
Apskritai B. lactise užduotis yra skaidyti organizme įvairias medžiagas ir padėti organizmui įsisavinti įvairius vitaminus ir mineralus.
Bifidobacteria lactis bakterijų kultūra plačiai naudojama sūrio, varškės ir sviesto gamyboje
B. lactis poveikis:
Probiotikai kovoja su vėžiu
- didina tumoro aktyvumą
Probiotikai gerina virškinimo sąlygas
- mažina žarnyno nutekėjimą ir laktozės netoleravimą
- normalizuojasi tuštinimasis ir mažėja vidurių užkietėjimas
- lengvėja ūmus viduriavimas
- mažėja IBS, arba dirgliosios žarnos sindromas
Probiotikai gydo burnos sveikatą
- mažina ertmes dantyse sukeliančių bakterijų kiekį
- kovoja su ėduonimi
Probiotikai gerina imunitetą
- veikia prevenciškai ir mažina rimtų kvėpavimo takų susirgimų radimas
- stiprina imunitetą vakcinacijos atveju
- stiprina pagyvenusių asmenų imunitetą
- slopina Helicobacter Pylorit, kuris sukelia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų atsiradimą
- didina T ląstelių aktyvumą pagal poreikį (žudikės T ląstelės, citotoksinės T ląstelės, ang. Natural killer T cells; Cytotoxic T cells)
- stiprina imuninę sistemą
- mažina slogos ir gripo atsiradimą
Mažina alergijas ir uždegimus
- mažina atopinio dermatito (odos uždegimas) simptomus ir jautrumą
- mažina uždegimines reakcijas
Diabetas
- gerina kraujo gliukozės lygio kontrolę
Gerina cholesterolio kiekį
- mažina bendrąjį cholesterolį.
- didina HDL cholesterolio (HDL cholesterolis, arba High Density Lipoprotein, yra lipidų (riebalų) grupė, kurios užduotis – cholesterolio sugrąžinimas iš audinių į kepenis.
„Geruoju cholesteroliu“ jis vadinamas dėl to, kad HDL cholesterolis padeda pašalinti iš kraujo cholesterolio perteklių ir tokiu būdu sumažinti aterosklerozės išsivystymo pavojų.
Kuo aukštesnis HDL cholesterolio lygis, tuo mažesnė rizika susirgti išemine širdies liga.
- Bakterijos kamienas: Bifidobacterium breve
B. brevis/breve mažina:
- chronišką parodontitą, kuris yra mikrobų sukeltas priedančių audinių uždegimas,
- žaizdų atsiradimą burnoje,
- šlapimo takų oksalato lygį (oksalatas sudaro kraujyje netirpius kristalus, iš kurių gali išsivystyti inkstų akmenys, pavyzdžiui, dėl per didelio askorbo rūgšties vartojimo),
- Helicobacter pylori kolonizaciją.
Bakterijos kamienas: Bifidobacterium adolescentis
Bifidobacterium adolescentis kamienas yra kiekvieno sveiko žmogaus žarnyno natūrali sudėtinė dalis ir čia jis atsiranda iš karto po gimimo.
Jo populiacija žarnyne išlieka gana stabili.
Kamieno mažėja dėl šių veiksnių: nesveika mityba, stresas ir antibiotikų vartojimas.
B. adolescentis kamieną iš motinos pienu maitinamo naujagimio išmatų pirmą kartą 1899 metais išskyrė daktaras Tissier. Tissier pirmasis bifidobakterijas naudojo naujagimių viduriavimo gydymui, rekomenduodamas per burną suvartoti gana didelį kiekį bifidobakterijų. Nuo to laiko pieno rūgšties bakterijų buvimas mikrofloroje yra siejamas su sveika mikroflora.
Tyrimai rodo, kad B. adolescentis mažina ir slopina uždegimų atsiradimą, gydo kepenų pažeidimus, virškinamojo trakto audinių pažeidimus, viduriavimą, mažina storosios žarnos vėžio atsiradimo tikimybę, gerina bendrą sveikatą ir stiprina imunitetą. (https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-8-310)
B. adolescentis:
- šalina iš pieno kazeiną,
- dalyvauja gaminant vitaminus B,
- stimuliuoja žarnyno peristaltiką,
- drėkina išmatas, o tai ypač naudinga esant vidurių užkietėjimui,
- gamina antibiotines medžiagas kovai su E. coli, Staphylococcus aureuse, Shigella düsenteeria, Salmonella, Proteus ssp. ir Candida albicans, slopindamas jų augimą žarnyne,
- gydo viduriavimą,
- slopina storosios žarnos vėžinį susirgimą ir kepenų pažeidimus,
- stiprina imunitetą.
- Bakterijos kamienas: Streptococcus thermophilus
Tyrimo rezultatai: Streptococcus thermophilus yra labai galingas pieno rūgšties bakterijos kamienas, kuris taip pat labai išsamiai ištirtas. Šis probiotinis kamienas dažniausiai yra storojoje žarnoje ir stipriai veikia virškinimo traktą, imuninę sistemą ir daugelį kitų sveikatą gerinančių faktorių. S. Thermophilust yra naudojamas sūrio ir jogurto gamyboje, jis gamina laktazę, kuri padeda skaidyti pieno cukrų, arba laktozę. Streptococcus thermophilus gamina ir organizmui būdingas antibiotines chemines medžiagas, kurios padeda išvengti žarnyno opų, užsikrėtimo plaučių uždegimu ir veikia prevenciškai nuo antibiotikų sukeliamo C. Difficile.
S.thermophilus:
Probiotikai gerina virškinimą
- mažina antibiotikų sukeltą viduriavimą
- mažina opinio kolito simptomus
- lengvina su žarnynu susijusius negalavimus
- skaido laktozę
- mažina IBS simptomus
- lengvina ūmų viduriavimą
Probiotikai stiprina imunitetą
- apsaugo ir kovoja su viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (pvz., plaučių uždegimu)
- mažina Helicobater pylori sukeltų žaizdų atsiradimą
- mažina AIDS simptomus
- kovoja su Clostridium difficile
- stiprina imuninę sistemą
Probiotikai ir kita papildoma nauda sveikatai
- gerina mažų vaikų probiotinę mikroflorą
- mažina atopinį dermatitą
- mažina inkstų akmenų susidarymo galimybę
- didina HDL („gerojo cholesterolio“) kiekį
- geriau apsaugo nuo auglių atsiradimo
- mažina dieglių atsiradimą vaikams
III Probiotikai ir jų šalutinis poveikis
Probiotikai ir jų šalutinis poveikis reiškia tai, kad gerosios bakterijos pradėjo veikti! Dažniausias galintis pasireikšti šalutinis poveikis: viduriavimas, dujos, pilvo pūtimas, bėrimas ir spuogai.
Darant prielaidą, kad probiotikų šalutinis poveikis yra gana mažas ir trunka ne ilgiau nei 14 dienų, galima džiaugtis jų šalutiniu poveikiu! Laikinos reakcijos – lengvas viduriavimas, pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas – rodo, kad žalingos bakterijos keičiamos į naudingas, vyksta žarnyno tuštinimasis ir žarnyno aplinkos gerinimas ir pagerėjimas. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad nors šis šalutinis poveikis yra nemalonus, jis yra daug lengvesnis lyginant su daugelio vaistų sukeliamu šalutiniu poveikiu.
Pateiksime 3 būdus, kaip sumažinti probiotikų sukeliamus šalutinius poveikius:
1. Dozės mažinimas
Vienas iš šalutinio poveikio mažinimo būdų yra dozės mažinimas.
Vietoje dviejų kapsulių reiktų gerti vieną tol, kol organizmas pripras prie naujų bakterijų. Kai organizmas pripras, dozę vėl bus galima padidinti. Probiotikai ir per didelis jų vartojimas žarnyne gali sukelti per greitą CFU, t. y. bakterijų kolonijų dauginimąsi.
2. Vandens vartojimas. Vanduo turėtų sumažinti visus pašalinius poveikius.
Visi nurodyti šalutiniai poveikiai, pvz., viduriavimas, dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, mėšlungis, bėrimai, spuogai, rodo, kad organizme trūksta vandens, ir organizmas nesugeba išvalyti žarnyno ir pašalinti likučių. Organizmo valymui būtinas vanduo. Vanduo yra geriausias detoksikatorius.
3. Suteikite laiko savo organizmui priprasti.
Geriant probiotikus, organizmas gali sunaikinti didelį kiekį blogųjų bakterijų ir pakeisti jas į naudingąsias. Organizmui tai gali būti didelis šokas.
Leiskite organizmui bent dvi savaites priprasti, kol šalutinis poveikis praeis. Jeigu šalutinis poveikis nepraeina, pravartu kreiptis į gydytoją.
Kokius probiotikus vartoti?
Skirtingo amžiaus žmonių žarnyno mikroflora skiriasi, todėl gali skirtis ir probiotikų poreikis.
Probiotikų vartojimas yra individualus ir priklauso nuo Jūsų mitybos.
Daugiau apie probiotikus galite skaityti kitame mūsų straipsnyje, čia.
Literatūros šaltiniai:
- FDA – food &drug administration – https://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/default.htm
- PubMed.gov – tyrimai ir straipsniai – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=probiotics+review
- Gut Microbiota – http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/gut-microbiota-linked-age-associated-inflammation/
- Probiotics 101 – http://probiotics101.probacto.com/category/strains/
- What doctors dont tell you – https://www.wddty.com/magazine/2017/january/bugs-in-the-system.html
- Probiotics.org – http://probiotics.org/strains/
- Dr David Williams – virškinimo sistemos ligų gydymo knyga – https://s3.amazonaws.com/s3-website-hd/resources/web/pdfs/wms-reversing-digestive-misery.pdf
- Global Healing Center – https://www.globalh
- Dr Dawid Williams – https://www.drdavidwilliams.com/probiotic-strains
- Microbewiki – https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Bifidobacter
Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, taip pat ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto papildus. Straipsnyje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašome susisiekiti el. paštu ecosh@ecosh.lt.