Omega-3 nauda sveikatai

Omega-3 riebalų rūgštys (omega-3) yra polinesotieji riebalai. Jos yra naudingos širdies, plaučių ir kraujagyslių veiklai. Organizmas pats negali pasigaminti šių riebalų rūgščių, todėl jų reikia gauti su maistu [1].

Yra trys pagrindinės omega-3 rūgščių rūšys: dokozaheksaeno rūgštis (DHR), eikozapentaeno rūgštis (EPR) ir alfa-linoleno rūgštis (ALR). DHR ir EPR daugiausia randama jūros gėrybėse, o ALR – kai kuriuose augaliniuose maisto produktuose [2].

  1. Omega-3 nauda širdies veiklai

Omega-3 nauda pastebima lipidų kiekio, uždegimo ir kraujospūdžio mažinimui. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat gali padėti pagerinti kraujotaką, padidinti didelio tankio lipoproteinų (DTL) cholesterolio kiekį ir palaikyti normalų širdies ritmą [3].

Vienoje 13 tyrimų, kuriuose dalyvavo 127 477 dalyviai, apžvalgoje buvo nagrinėjamas EPR ir DHR omega-3 riebalų rūgščių poveikis. Šie papildai reikšmingai sumažino širdies ligų riziką [4].

Omega-3 nauda širdžiai yra įvairialypė. Omega-3 riebalų rūgštys gali neleisti kauptis trombocitams, tai padeda išvengti žalingų kraujo krešulių susidarymo. Atliktas tyrimas rodo, kad gydymas omega-3 riebiosiomis rūgštimis neturėjo įtakos fibrino ir trombino susidarymo parametrams pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau keturių savaičių omega-3 papildų vartojimas, sumažino sveikų asmenų trombozės potencialą, kaip rodo sumažėjusi fibrino gamyba ir padidėjęs trombino kiekis. Todėl prieita išvados, kad sveikiems asmenims buvo didesnis poveikis fibrino susidarymui, palyginti su sergančiais širdies ir kraujagyslių ligomis, kas leidžia daryti prielaidą, jog omega-3 vartojimas sveikiems asmenims gali sumažinti kraujo krešulių riziką [5, 6].

  1. Omega-3 nauda smegenų veiklai

Omega-3 riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį smegenų vystymuisi ir veiklai. Vienoje apžvalgoje nustatyta, kad 43,6 % tirtų atvejų omega-3 papildų vartojimas, lyginant su placebo grupe, davė teigiamą poveikį kognityvinėms funkcijoms. Apie 66,7 % tyrimų, atliktų su vyresnio amžiaus suaugusiaisiais, turinčiais lengvą pažinimo sutrikimą, taip pat pranešė apie teigiamus pažinimo rezultatus [7].

Omega-3 nauda taip pat įrodyta gerinant vyresnio amžiaus suaugusiųjų ir vaikų smegenų veiklą, pavyzdžiui, atmintį ir dėmesį [8].

  1. Omega-3 nauda uždegimų mažinimui

Uždegimas yra natūralus atsakas į infekcijas ar kitus kūno pažeidimus, todėl tai gyvybiškai svarbu žmogaus organizmui. Tačiau uždegimas kartais išlieka ilgą laiką, net ir be infekcijos ar sužalojimo ir tai vadinama lėtiniu arba ilgalaikiu uždegimu.

EPR ir DHR padeda reguliuoti uždegimą organizme. Abi jos daro įtaką uždegiminei reakcijai ir mažina kai kurių uždegiminių baltymų kiekį [9].

omega-3 nauda

Lėtinis uždegimas gali atsirasti dėl šių priežasčių:

– Nepašalinami ūminį uždegimą sukeliantys sukėlėjai, pvz., infekciniai organizmai, įskaitant Mycobacterium tuberculosis, pirmuonys, grybai ir kiti parazitai, kurie gali atsispirti šeimininko gynybai ir ilgai išlikti audiniuose.

– Mažas tam tikros dirginančios medžiagos ar pašalinių medžiagų, kurių negalima pašalinti organizme vykstant fermentiniam skilimui arba fagocitozei, poveikis, įskaitant medžiagas ar pramonines chemines medžiagas, kurias galima įkvėpti, pavyzdžiui, silicio dioksido dulkes.

– Autoimuninis sutrikimas, kai imuninė sistema atpažįsta normalų kūno komponentą kaip svetimą antigeną ir atakuoja sveikus audinius.

– Ląstelių, atsakingų už uždegimo tarpininkavimą, defektas, sukeliantis nuolatinį arba pasikartojantį uždegimą, pvz., autouždegiminius sutrikimus. Omega-3 nauda šiuo atveju pasireiškia kaip gebėjimas slopinti uždegimo reakcijas ir palengvinti simptomus.

Tyrimai rodo, kad omega-3 nauda pasireiškia sumažinant su lėtiniu uždegimu susijusių molekulių ir medžiagų, tokių kaip uždegiminiai eikozanoidai ir citokinai, gamybą. Tyrimo metu jūrinės kilmės omega-3 naudojusiems asmenims, pastebėta, kad turėjo teigiamą poveikį mažinant TXB2 koncentraciją kraujyje, asmenų, turinčių didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat LTB4 koncentraciją neutrofiluose nesveikiems asmenims. Omega-3 nauda buvo taip pat pastebėta tiriamiesiems, sergantiems reumatoidiniu artritu, kuriems buvo mažesnis LTB4 kiekis, kai buvo naudotos omega-3 riebalų rūgštys [10].

Kituose tyrimuose taip pat nuolat pastebimas ryšys tarp omega-3 papildų vartojimo ir sumažėjusio uždegimo [11, 12].

Omega 3 šaltiniai

Omega-3 nauda pasireiškia skirtingai, o šios riebalų rūgštys gaunamos iš įvairių šaltinių. EPR ir DHR daugiausia randama jūros gėrybėse, o ALR – tam tikruose augaliniuose maisto produktuose. Štai geriausi DHR, EPR ir ALR šaltiniai [1]:

Gyvūniniai šaltiniai:

– Riebi žuvis: lašiša, skumbrė, sardinės, silkė, tunas;
– Jūrų gėrybės:  krevetės, austrės, midijos;
– Kepenys: ypač menkės kepenų aliejus.

Augaliniai šaltiniai:

– Linų sėmenys ir jų aliejus: gausus alfa-linoleno rūgšties (ALR);
– Chia sėklos: turtingas ALR šaltinis;
– Graikiniai riešutai;
– Kanapių sėklos ir jų aliejus;
– Rapsų aliejus: geras ALR šaltinis;
– Sojų produktai: sojų pupelės, tofu, sojų aliejus;
– Jūrų dumbliai ir mikrodumbliai: svarbūs DHA ir EPA šaltiniai, ypač tinkami veganams.

Taip pat skaitykite apie žuvų taukų naudą vaikams:

Literatūra:

  1. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. Omega-3 fatty acids – health professional fact sheet. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
  2. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements. Omega-3 fatty acids – consumer. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  3. Innes JK, Calder PC. Marine omega-3 (n-3) fatty acids for cardiovascular health: An update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1362
  4. McEwen, Bradley; Morel-Kopp, Marie-Christine; Tofler, Geoffrey; Ward, Christopher. 2015. The Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Fibrin and Thrombin Generation in Healthy Subjects and Subjects with Cardiovascular Disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25703517/ 
  5. McEwen, Bradley; Morel-Kopp, Marie-Christine; Chen, Walter; Tofler, Geoffrey; Ward, Christopher. 2013. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Platelet Function in Healthy Subjects and Subjects with Cardiovascular Disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23329646/ 
  6. Andriambelo B, Stiffel M, Roke K, Plourde M. New perspectives on randomized controlled trials with omega-3 fatty acid supplements and cognition: A scoping review. Ageing Res Rev. 2023;85:101835. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156816372200277X?via%3Dihub
  7. van der Wurff ISM, Meyer BJ, de Groot RHM. Effect of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (n-3 LCPUFA) supplementation on cognition in children and adolescents: A systematic literature review with a focus on n-3 LCPUFA blood values and dose of DHA and EPA. Nutrients. 2020;12(10):3115. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/3115
  8. von Schacky C. Omega-3 fatty acids in pregnancy-the case for a target omega-3 index. Nutrients. 2020;12(4):898. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/898
  9. Li K, Huang T, Zheng J, Wu K, Li D. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: A meta-analysis. PLoS One. 2014;9(2):e88103. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088103
  10. Jiajing Jiang, Kelei Li, Fenglei Wang, Bo Yang, Yuanqing Fu, Jusheng Zheng, Duo Li. 2016. Effect of Marine-Derived n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Major Eicosanoids: A Systematic Review and Meta-Analysis from 18 Randomized Controlled Trials. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26808318/
  11.  Zeynab Kavyani, Vali Musazadeh, Soroor Fathi, Amir Hossein Faghfouri, Parvin Dehghan, Bahareh Sarmadi. 2022. Efficacy of the omega-3 fatty acids supplementation on inflammatory biomarkers: An umbrella meta-analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35914448/
  12. Yongzhong Guo, Bo Ma, Xinhua L, Hui Hui, Yun Zhou, Na Li, Xiaomei Xie. 2023. n-3 PUFA can reduce IL-6 and TNF levels in patients with cancer. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35249562/

Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, tai bendro pobūdžio informacija, kuri nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašau susisiekite el. paštu ecosh@ecosh.lt.

Parašykite komentarą