Vitamino C nauda imunitetui ir ne tik
Kas yra vitaminas C?
Vitaminas C, dar žinomas kaip askorbo rūgštis, yra vienas svarbiausių vitaminų, padedančių palaikyti sveiką imuninę sistemą. Nuo senų laikų vitamino C nauda buvo pastebima kovojant su peršalimu ir kitomis infekcijomis. Šis vandenyje tirpus vitaminas dalyvauja daugybėje organizmo procesų ir turi platų teigiamų poveikių spektrą, ypač imunitetui. Vitamino C nauda ypač akcentuojama šaltuoju sezonu, kai padidėja virusinių ligų rizika.
Vitaminas C yra būtinas vitaminas, tačiau organizmas negali jo pasigaminti pats. Vitaminas C yra randamas daugelyje vaisių ir daržovių, įskaitant apelsinus, braškes, kivius, paprikas, brokolius, lapinius kopūstus ir špinatus.
Per mažas vitamino C kiekis gali sukelti tokius simptomus [1]:
– nuovargis;
– dantenų patinimas;
– kraujuojančios dantenos;
– dantų praradimas;
– plaukų slinkimas;
– anemija.
Vitamino C nauda imunitetui
Vitamino C nauda baltiesiems kraujo kūneliams
Viena svarbiausių vitamino C funkcijų – stiprinti imuninę sistemą, skatinant baltųjų kraujo kūnelių, ypač limfocitų ir fagocitų, veiklą. Šie kraujo kūneliai yra esminiai kovojant su infekcijomis, nes jie atpažįsta, neutralizuoja ir sunaikina patogenus. Vitaminas C padeda baltiesiems kraujo kūneliams veikti efektyviau ir apsaugo juos nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio [2].
Vitaminas C – antioksidantas
Vitaminas C yra galingas antioksidantas, galintis sustiprinti natūralią organizmo apsaugą [3]. Antioksidantai yra molekulės, stiprinančios imuninę sistemą, apsaugodamos ląsteles nuo kenksmingų molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai – tai nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti ląsteles ir sukelti uždegiminius procesus organizme. Kai laisvieji radikalai kaupiasi, jie gali sukelti būseną, vadinamą oksidaciniu stresu [4].
Tyrimai rodo, kad vartojant daugiau vitamino C, antioksidantų kiekis kraujyje gali padidėti iki 30%. Tai padeda natūraliai organizmo apsaugai kovoti su uždegimu. Tokiu būdu vitaminas C padeda sumažinti uždegimus ir skatina greitesnį atsistatymą po ligų [5].
Vitamino C nauda odai
Oda yra svarbiausias apsauginis organizmo barjeras, saugantis nuo išorinių patogenų. Vitaminas C palaiko sveiką odą ir stiprina jos barjerines funkcijas, skatindamas kolageno gamybą. Kolagenas – tai baltymas, kuris ne tik palaiko odos elastingumą, bet ir padeda greičiau užgyti žaizdoms. Stipresnė ir sveikesnė oda veiksmingiau apsaugo nuo bakterijų, virusų ir kitų infekcinių veiksnių patekimo į organizmą. Taigi, vitamino C nauda pastebima imuninei apsaugai ir iš išorės, ir iš vidaus [6].
Kita vitamino C nauda
Vitamino C nauda mažinant širdies ligų riziką:
Daug veiksnių gali padidinti širdies ligų riziką, įskaitant aukštą kraujospūdį, aukštą trigliceridų arba MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir žemą DTL (gerojo) cholesterolio kiekį. Vitamino C nauda pastebima mažinant šiuos rizikos veiksnius.
9 tyrimų analizė, kuriuose dalyvavo 293 172 dalyviai, parodė, kad po 10 metų žmonės, kurie kasdien vartojo bent 700 mg vitamino C, turėjo 25 % mažesnę širdies ligų riziką nei tie, kurie nevartojo vitamino C [7].
Kitoje 13 tyrimų analizėje buvo nagrinėjamas ne mažiau kaip 500 mg vitamino C per parą vartojimo poveikis širdies ligų rizikos veiksniams, tokiems kaip cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje. Analizė parodė, kad vitamino C vartojimas reikšmingai sumažino MTL (blogojo) cholesterolio kiekį maždaug 7,9 mg/dl, o trigliceridų kiekį kraujyje – 20,1 mg/dl [8].
Tyrimai parodė, kad vitaminas C gali padėti sumažinti kraujospūdį. 29 tyrimų analizė parodė, kad vitamino C vartojimas sveikiems suaugusiems žmonėms sumažino sistolinį kraujospūdį (viršutinę vertę) 3,8 mmHg, o diastolinį kraujospūdį (mažiausią vertę) – 1,5 mmHg. Suaugusiesiems, turintiems aukštą kraujospūdį, vitamino C papildai sumažino sistolinį kraujospūdį vidutiniškai 4,9 mmHg, o diastolinį – 1,7 mmHg [9].
Vitamino C nauda geležies įsisavinimui:
Vitamino C papildai gali padėti pagerinti geležies pasisavinimą. Vitaminas C padeda blogai pasisavinamą geležį, pvz., augalinius geležies šaltinius, paversti lengviau pasisavinama forma [10]. Vartojant 100 mg vitamino C kadien, geležies pasisavinimas gali pagerėti net 67 % [11].
Taip pat skaitykite apie vitaminą D:
Literatūra:
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
- Exercise-Induced Oxidative Stress before and after Vitamin C Supplementation, Helaine M. Alessio, Allan H. Goldfarb, Guohua Cao https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/7/1/article-p1.xml
- Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of nutrition & metabolism, 50(2), 85–94. https://doi.org/10.1159/000090495
- Free radicals, antioxidants in disease and health, Lien Ai Pham-Huy 1, Hua He, Chuong Pham-Huy 2008 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/
- Technical advance: ascorbic acid induces development of double-positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stromal cells, Mirelle J A J Huijskens 1, Mateusz Walczak 2, Nicole Koller 2, Jacob J Briedé 3, Birgit L M G Senden-Gijsbers 2, Melanie C Schnijderberg 2, Gerard M J Bos 2, Wilfred T V Germeraad 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25157026/
- Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts, Paul Knekt 1, John Ritz, Mark A Pereira, Eilis J O’Reilly, Katarina Augustsson, Gary E Fraser, Uri Goldbourt, Berit L Heitmann, Göran Hallmans, Simin Liu, Pirjo Pietinen, Donna Spiegelman, June Stevens, Jarmo Virtamo, Walter C Willett, Eric B Rimm, Alberto Ascherio 2004 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585762/
- Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials, Marc P McRae 2008 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
- Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials, Stephen P Juraschek 1, Eliseo Guallar, Lawrence J Appel, Edgar R Miller 3rd 2012,
- Iron bioavailability and dietary reference values, Richard Hurrell 1, Ines Egli 2010 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/
- Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron, L Hallberg 1, L Hulthén 2000 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799377/
Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė, tai bendro pobūdžio informacija, kuri nesusijusi su asmens apsisprendimu įsigyti ir/ar vartoti maisto papildus. Jei sergate specifine liga, vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ar vaistininku. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašau susisiekite el. paštu ecosh@ecosh.lt.