ECOSH 5-erių metų gimtadienio šventėje: diskusijos apie sveikatą kasdienybėje 

ECOSH 5-erių metų gimtadienio šventėje: diskusijos apie sveikatą kasdienybėje 

2024 m. rugsėjo 13 d., penktadienį, ECOSH paminėjo savo 5-ąjį gimtadienį, į renginį pakviesdama žinomas asmenybes – gydytojus, sporto trenerius, mitybos specialistus bei nuomonės formuotojus. 

Šventėje susirinkusieji džiaugėsi ne tik įmonės augimu, bet ir dalyvavo įkvepiančiose diskusijose apie sveikatos stiprinimą ir pasiruošimą artėjančiam rudens sezonui. Svečiai dalijosi asmeninėmis patirtimis, kaip stiprinti imunitetą ir pasiruošti iššūkiams, kuriuos atneša šaltasis metų laikas. 

Šventės metu ECOSH vadovė A. Pranukevičienė akcentavo, kad sveikata ir švietimas – esminiai įmonės tikslai: „Mūsų misija nuo pat veiklos pradžios buvo šviesti visuomenę, dalintis gydytojų, sveikos mitybos specialistų bei mano pačios sukauptomis žiniomis apie sveikesnį gyvenimo būdą, sveikatinimosi priemones ir, žinoma, maisto papildus – jų sudėtis, gamybos būdus. Nuo pat veiklos pradžios pasakojau apie tai, kaip rinktis maisto papildus, kaip juos laikyti ir kodėl būtina skaityti produktų etiketes”. 

Todėl šio jubiliejinio gimtadienio proga ECOSH nusprendė į šventę pakviesti knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorę Živilę Povilaitytę-Buzaitę, kuri pasidalino edukacija apie angliavandenių žalą ir patarimais, kaip sumažinti neigiamą angliavandenių poveikį organizmui.

Angliavandenių žala ir mitybos patarimai

ECOSH penktasis gimtadienis

Živilė Povilaitytė-Buzaitė teigia, kad daugelio sveikatos problemų priežastis slypi angliavandeniuose. „Mes galime valgyti angliavandenius, tačiau svarbu rinktis tuos, kurie nesukelia aukšto glikeminio indekso (GI). Glikeminis indeksas (GI) parodo kaip greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje suvalgius tam tikrus maisto produktus. Pavyzdžiui, labai aukštą glikeminį indeksą turi balti ryžiai, miltai, cukrus, datulės, bulvės, tokie egzotiniai vaisiai kaip mangai. Tokių maisto produktų suvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla labai greitai, todėl tokio maisto tiesiog reikėtų vengti ir rinktis žemo GI angliavandenius“, – pataria Živilė. 

Ji taip pat pasiūlė tris žingsnius, kaip pakeisti mitybą: „Pirmiausia, reikia suprasti, kodėl angliavandeniai jums kenkia ir pasiryžti pokyčiams. Antra, būtina save palaikyti per pokyčių laikotarpį. Trečia – atsikratyti pagundų, pavyzdžiui, išvalyti virtuvę nuo nesveiko maisto.“

Norint atsispirti pagundoms, Živilė rekomendavo gerti vandenį ir kantriai išlaukti dvidešimt minučių, nes, kaip pati teigia, „Praeis 20 minučių ir pamatysite, kaip pasikeis situacija“. Ji taip pat pabrėžė vitaminų svarbą: „Kartais mūsų organizmui trūksta vitaminų, todėl svarbu pasitikrinti, ar jums netrūksta omega 3, magnio ir vitamino B6. Tai vitaminai, kurie dalyvauja serotonino gamyboje. Jų trūkumas, –  tai serotonino trūkumas. Todėl žmogus ir jaučiasi nelaimingas, nes jam trūksta serotonino. O tokia būsena sukelia angliavandenių poreikį“.

Sveikata kasdienybėje: paprasti, bet veiksmingi sprendimai

Knygos autorė ir maisto tinklaraščio „Paprasta gaminti. Karina“ kūrėja Karina Kulevičienė savo sveikatos receptą sieja su vandeniu, ir poilsiu: „Kad ir ką mes bedarytume, jeigu geriame per mažai vandens, jausimės prastai. Taip pat labai svarbu ramybė – tik pailsėję ir išsimiegoję jausimės žvalūs“.  Kitas Karinos sveikos ir geros savijautos šaltinis – įvairus, šviežias maistas.

„Šiuo sezono metu nėra nieko sveikesnio ir geresnio už paprastus obuolius iš kaimo sodų. Tai ir skaidulos, ir natūralus vitamino C šaltinis. Kai viduje harmonija ir patiriame kuo mažiau streso, tuomet ir pats organizmas išlieka atsparus ligoms. O mūsų laikais tikrai labai sunku išlaikyti vidinę harmoniją, bet reikia stengtis. Nuo mūsų mitybos ir emocijų priklauso ir sveikatos būklė. O kalbant apie papildomas priemones, tokias kaip vitaminai ir papildai, tai mūsų šeimos atradimas buvo vitaminas C su acerola. Būtent mūsų šeimai jis labai pasiteisino. Vos pradėjus naudoti iškart pasijuto, kaip organizmas kovoja su įvairiais virusais. O svarbiausias dalykas, kurį visada turiu savo spintoje ir tik pajutus pirmuosius ligos simptomus naudoju,  tai – natūralus antibiotikas – Pau d’Arco. O sureguliuoti žarnyno mikroflorai geriausiai padeda probiotikai arba kitaip, gerosios bakterijos“,  – sakė žinoma moteris.  

Asmeninė trenerė, nuomonės formuotoja Greta Lebedeva-Kazakevič savo sveikatos paslaptį sieja su sportu, subalansuota mityba ir streso valdymu: „Sportas mūsų šeimoje yra kasdienybė, jis padeda stiprinti organizmą ir išvengti ligų.“.

„Kitas svarbus dalykas – mityba. Valgome kokybišką, subalansuotą maistą, kuriame daug daržovių. Man taip pat labai svarbus kokybiškas miegas. Stengiamės planuoti viską nuo pirmos dienos akimirkos iki vakaro, nes tai padeda išvengti streso. Žinoma, ne visada viskas pavyksta, ypač su vaikais, bet svarbu išlaikyti pozityvų mąstymą,“ – teigia G. Lebedeva-Kazakevič.

Ji pridūrė, kad rudenį visada papildo šeimos organizmą vitaminais – vartojamas vitaminas D, žuvų taukai, cinkas ir magnio bisglicinatas.

Viktorija Beišienė, žinoma kaip „Nesupermama“ autorė, akcentavo, kad žarnynas yra sveikatos pagrindas, todėl ji itin rūpinasi savo šeimos mityba. „Mūsų šeimoje, ypatingai vaikų mityboje, mes labai ribojame cukraus kiekį. Saldumynus leidžiame tik savaitgaliais. Apskritai mano sūnus pirmą kartą tik trejų metukų paragavo šokoladinį kinderį. Atėjome į  jo draugo gimtadienį, visiems davė kinderius – jis pirmą kartą juos matė, todėl priėjęs klausė: mama, kas čia yra? Visi sutriko: kaip trijų metų vaikas gali būti nematęs kinderio? Tokia ta mūsų šeima. Aš esu įsitikinusi, kad mityba – mūsų sveikatos ir geros savijautos pagrindas. Labai svarbu vartoti kuo daugiau vaisių, daržovių – skaidulinio maisto. O kalbant apie papildomas organizmo stiprinimo priemones, vienareikšmiškai mūsų šeimoje stebuklus daro Pau d’Arco. Man asmeniškai, tai yra pagrindinė priemonė, vaikams ir mums, suaugusiems, tiek profilaktiškai vos pajutus  pirmuosius peršalimo simptomus, tiek jau susirgus. Vos keli lašiukai ir organizmas vėl atsistato“,  – sakė Viktorija.

Svarbiausia – tinkamai subalansuoti imunitetą

Žinoma gydytoja, daugelio TV laidų bei tinklalaidžių viešnia endobiogenikė Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė teigia, kad svarbiausia – tinkamai subalansuoti imunitetą.

„Virusai ir bakterijos yra mūsų aplinkoje, todėl imunitetas turi būti nei per silpnas, nei per stiprus. Silpnas imunitetas sukelia ligas ir komplikacijas, o per stiprus gali lemti autoimunines ligas. Todėl svarbu jį ne stiprinti, o subalansuoti.“ 

Svarbūs veiksniai: kokybiškas miegas, fizinis aktyvumas, subalansuota mityba, vitamino D kiekio kontrolė ir kepenų priežiūra. „Būtinai turime pasirūpinti savo kepenimis, pasitikrinti vitamino D kiekį. Lyg ir atrodo, kad tai banalūs dalykai, tačiau tikrai labai reikšmingi mūsų organizmui. Nes mes tikrai nebūname tiek saulėje, kad gautume pakankamą kiekį vitamino D. Lietuvoje reikėtų vidutiniškai 100 val. pabūti saulėje, kad užtikrintumėme metų poreikį ir daugiau, jei norime atstatyti vitamino D trūkumą.”, – teigia E. Nevardauskaitė-Rudzikienė. 

Taip pat būtina du kartus per metus pasirūpinti savo medžiagų apykaita, ypač kepenimis. Ir tai daryti reikia ne po Naujųjų metų, kaip esame įpratę, bet būtent nuo rugpjūčio 21 d. iki spalio 21 d. ir lygiai toks pat veidrodinis detoksas turėtų būti atliekamas nuo vasario 21 d. iki balandžio 21 d., nes tai laikas, kai organizmas keičia vasaros – žiemos medžiagų apykaitą.

ECOSH penktasis gimtadienis

O kada žmonės labiausiai serga arba pradeda eiti į ligą? Panašiu metu. Ką tai reiškia? Organizmas užsiėmęs sezonine adaptacija ir jam sunku susitvarkyti su virusais ir bakterijomis iš aplinkos. O kur dar stresai? Todėl šiuo laikotarpiu  labai svarbu pasirūpinti savo kepenimis – nevalgyti sunkaus maisto, nepiktnaudžiauti alkoholiu, užsiimti streso higiena, pilnavertiškai išsimiegoti. Kitas svarbus dalykas, galintis subalansuoti imunitetą ir padėti apsisaugoti nuo virusinių ligų yra imunomoduliatoriai bei medicininiai grybai. Vienas tokių – kordicepsas“,  – patarė gydytoja Evelina.

Dviejų berniukų mama, tinklaraštininė Goda Adamkevičė taip pat pasidalino savo patirtimi: „Pau d’Arco yra visiškas mūsų šeimos favoritas. Kai pagimdžiau pirmą vaikelį, išleidom į darželį, tai žinot būna visos tos ligos, o mes su vyru nei kartą nesirgom tą visa ligų sezoną, nei slogos, nieko. O vaikui tik pradėjus sirgti, duodavom Pau d’Arco lašiukų ir viena – dvi dienos ir viskas, vaikas sveikas. Ir darželio auklėtojos labai gyrė, kad puikus lankomumas ir net keista, kad taip vaikas neserga. Tai va mūsų tokia patirtis“.

Akimirkos iš ECOSH 5-ojo gimtadienio:

Parašykite komentarą

×

Krepšelis