ECOSH Gerumo mėnuo! Jau trečius metus nuo visų gruodžio užsakymų 2% skirsime paramai! El.parduotuvė

Super maistas – augalai, savyje turintys daug naudingų savybių. Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą jų.

Aliejinė moringa

Aliejinė moringa – tai maistinis, pluoštinis ir vaistinis augalas, paplitęs pietryčių Azijoje. Iš pavadinimo aišku, kad iš šio augalo išgaunami aliejai (kietieji). Naudingos yra visos aliejinės moringos dalys. Moringa vartojama maistui, tačiau žinoma ne tik maistinė vertė – moringa gausi antioksidantų. Taip pat atliekant mokslinius tyrimus pastebėti aukštą cukraus kiekį kraujyje mažinantis ir cholesterolio pusiausvyros sutrikimus mažinantis poveikiai. Negana to – aliejinė moringa pasireiškia nuskausminančiu, kraujospūdį reguliuojančiu, imunitetą moduliuojančiu poveikiais [1].

Moringa daugelyje šalių vartojama kaip maisto papildas dėl savo turtingos sudėties: magnis, vitaminas A, vitaminai B2 ir B6, taip pat vitaminas C, geležis, baltymai [2]. 2012 m. publikuotas tyrimas, atliktas su pomenopauzinio amžiaus moterimis. Pastebėta, kad kasdien tris mėnesius vartojant po 7 gramus aliejinės moringos lapų miltelių galima reikšmingai padidinti kraujyje esančių antioksidantų kiekį. Kraujyje tirti šie antioksidantai: retinolis, askorbo rūgštis, glutationo peroksidazė, superoksido dismutazė ir malondialdehidas. Jie svarbūs kovojant su uždegimu ir ląstelių pažaidomis [3].

Manoma, kad aliejinė moringa ateityje gali tapti vaistu, skirtu II tipo cukriniam diabetui gydyti. 2016 m. publikuotas klinikinis tyrimas, kurio metu išsiaiškinta, kad viena dozė aliejinės moringos gali reikšmingai padidinti insulino išskyrimą oganizme. Kaip žinia, insulinas yra hormonas, svarbus siekiant sumažinti gliukozės kiekį kraujyje (didelis gliukozės kiekis yra mums žalingas), o taip pat reguliuoja riebalų apykaitą. Būtent šio hormono – insulino išskyrimas ir sutrinka diabetu sergančiųjų organizme [4].

moringa

 

Vingrūnė

Vingrūnė, dar kitaip žinoma spirulinos pavadinimu, kilusi iš melsvųjų dumblių. Kaip super maistas buvo naudojama NASA ekspedicijose. Mokslininkai plačiai tiria vingrūnę ir atranda priešalerginių, priešvėžinių bei priešvirusinių savybių [5]. JAV Maisto ir Vaistų kontrolės administracija (angl. – FDA) pripažįsta vingrūnę kaip saugų preparatą [6].

Žinomas vingrūnės poveikis didinant žmonių energingumą. Šiame dumblyje esantys polisacharidai ir pagrindinės riebalų rūgštys yra lengvai pasisavinamos žmonių ląstelių ir prisideda prie energijos „atpalaidavimo“. Manoma, kad vingrūnė padidina taip vadinamų „gerųjų“ laktobakterijų kiekį žarnyne, o jos savo ruožtu pagerina vitamino B6 gamybą ir prisideda prie energijos didinimo [5].

Graikijoje atliktas tyrimas su 52 tiriamaisiais, kurių amžius svyravo nuo 37 iki 61 metų. Visiems jiems buvo nustatytas lipidų (riebalų) apykaitos sutrikimas. Tiriamieji vartojo vingrūnės preparatus po 1 gramą per dieną 12 savaičių. Tyrėjai tiriamiesiems atliko lipidogramą (tyrimas, kurio metu įvertinamos atskiros cholesterolio frakcijos). Taip pat matavo ūgį, svorį, kūno masės indeksą, sistolinį ir diastolinį arterinius kraujospūdžius. Po 12 savaičių bendras choleterolio kiekis, triglicerių ir mažo tankio lipidų („blogojo cholesterolio“) kiekiai reikšmingai sumažėjo. Kiti rodikliai išliko panašūs [7].

Dar vienas įdomus poveikis, kad vingrūnė didina išvermę. Veikdama kaip antioksidantas vingrūnė prailgina laiką iki nuovargio pajutimo. Tai patvirtina tyrimai, atlikti su sportuojančiais vyrais [8].

Chlorelos

Tai iš vienos ląstelės sudarytas žaliasis dumblis, iš kurio pavadinimo jau galima suprasti, kad savo sudėtyje turi daug chlorofilo (pigmentas, susidarantis fotosintezės metu ir sugeriantis saulės šviesos energiją). Jau kurį laiką chlorelos dumbliai yra naudojami kaip sveikas maistas, maisto papildas, netgi grožio industrijoje.

Chlorelos savo sudėtyje turi baltymų, karotenų, imunitetą stimuliuojančių medžiagų, polisacharidų, vitaminų ir mineralų. Dėl savo storos ląstelės sienelės šie dumbliai negali būti suvirškinami, todėl reikalingas specialus paruošimas ir gaminami maisto papildai [9]. Akademiniame recenzuojamame medicinos žurnale Alternative Therapies in Health and Medicine (liet. – alternatyvi terapija sveikatos ir medicinos srityje) publikuotas tyrimas, kurio išvadose teigiama, kad chlorelos preparatai veiksmingi mažinant kraujospūdį, mažinant cholesterolį kraujyje, gerinant imunitetą ir greitinant žaizdų gijimą [10].

Bene svarbiausia chlorelų savybė, kad šie dumbliai itin turtingi geležies. Taip pat sudėtyje yra nemažai vitamino C, kuris, kaip žinia, padeda įsisavinti geležį [11].

Liucerna

Tai žolinis augalas, kuris jau nuo seno žinomas kaip super maistas. Lotyniškas pavadinimas Medicago sativa, o kaip vaistažolė šis augalas buvo žinomas senovės Kinijoje, Irake, Turkijoje, Indijoje ir Amerikoje. Savo sudėtyje liucerna turi vitamino K, kuris svarbus krešėjimo sistemai, taip pat vitamino C. Aptinkami ir tokie elementai kaip varis, manganas, magnis, geležis. Be abejo – liucerna yra puikus skaidulų šaltinis [12].

Žurnale Pharmaceutical Biology (liet. – farmacijos biologija) publikuotas straipsnis, kuriame buvo apžvelgtos liucernos savybės ir išanalizuotos 117 kitų mokslinių publikacijų. Išanalizavus duomenis prieita išvados, kad liucernoje esantys saponinai, flavanoidai, fitoestrogenai, alkaloidai, kumarinai, aminorūgštys, fitosteroliai, vitaminai, virškinimo fermentai ir terpenai yra priežastis dėl ko liucerna nėra tik maistas. Manoma, kad farmakologiniai jos poveikiai yra tokie: neuroprotekcinis (apsaugantis), cholesterolį mažinantis, antioksidacinis, antimikrobinis, veikia prieš opų susidarymą. Dėl savo sudėtyje esančio estrogeno pastebėtas teigiamas poveikis menopauzinio amžiaus moterų sveikatai [13].

Kalbant apie hormonus – fitoestrogenai yra natūraliai gamtoje, augaluose randami estrogenai, kurie savo sudėtimi labai panašūs į moterų organizme svarbią reikšmę turintį hormoną estrogeną. Nors tyrimai šioje srityje pavieniai, tačiau manoma, kad liucerna gali būti naudinga moterims, kurios patiria menopauzės simptomus (šie simptomai atsiranda būtent dėl estrogenų sumažėjimo moters organizme). Italų mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, kad liucernos preparatai menopauzinio amžiaus moterims reikšmingai sumažino karščio bangų ir naktinio prakaitavimo dažnį [14].

Straipsnis paruoštas gydytojos.

Literatūra:

  1. Stohs SJ, Hartman MJ. Review of the Safety and Efficacy of Moringa oleifera. Phytother Res. 2015 Jun;29(6):796-804. doi: 10.1002/ptr.5325. Epub 2015 Mar 24. PMID: 25808883; PMCID: PMC6680322. (JAV)
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
  3. Kushwaha, S., Chawla, P. & Kochhar, A. Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. J Food Sci Technol 51, 3464–3469 (2014). https://doi.org/10.1007/s13197-012-0859-9 (Indija)
  4. Anthanont P, Lumlerdkij N, Akarasereenont P, Vannasaeng S, Sriwijitkamol A. Moringa Oleifera Leaf Increases Insulin Secretion after Single Dose Administration: A Preliminary Study in Healthy Subjects. J Med Assoc Thai. 2016 Mar;99(3):308-13. PMID: 27276742.
  5. Karkos PD, Leong SC, Karkos CD, Sivaji N, Assimakopoulos DA. Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:531053. doi:10.1093/ecam/nen058 (Anglija, Graikija)
  6. Tarantino LM. Agency Response Letter GRAS Notice No. GRN 000127. FDA Home page, October 2003
  7. Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. J Sci Food Agric. 2014 Feb;94(3):432-7. doi: 10.1002/jsfa.6261. Epub 2013 Jul 10. PMID: 23754631. (Graikija)
  8. Kalafati M, Jamurtas AZ, Nikolaidis MG, Paschalis V, Theodorou AA, Sakellariou GK, Koutedakis Y, Kouretas D. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181ac7a45. PMID: 20010119. (Graikija)
  9. Klamczynska, W.D. Mooney, Chapter 20 – Heterotrophic Microalgae: A Scalable and Sustainable Protein Source, Editor(s): Sudarshan R. Nadathur, Janitha P.D. Wanasundara, Laurie Scanlin, Sustainable Protein Sources, Academic Press, 2017, Pages 327-339, ISBN 9780128027783, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802778-3.00020-2. (JAV)
  10. Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91. PMID: 11347287. (JAV)
  11. Panahi Y, Darvishi B, Jowzi N, Beiraghdar F, Sahebkar A. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73. doi: 10.2174/1381612822666151112145226. PMID: 26561078. (Iranas)
  12. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2302/2
  13. Bora KS, Sharma A. Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: a review. Pharm Biol. 2011 Feb;49(2):211-20. doi: 10.3109/13880209.2010.504732. Epub 2010 Oct 25. PMID: 20969516. (Indija)
  14. De Leo V, Lanzetta D, Cazzavacca R, Morgante G. Trattamento dei disturbi neurovegetativi della donna in menopausa con un preparato fitoterapico [Treatment of neurovegetative menopausal symptoms with a phytotherapeutic agent]. Minerva Ginecol. 1998 May;50(5):207-11. Italian. PMID: 9677811. (Italija)

Parašykite komentarą

×

Krepšelis