Gyvybiškai svarbus vitaminas

Folio rūgštis arba vitaminas B9 – tai vandenyje tirpus junginys. Svarbus žmogaus organizmui nuo pirmųjų gyvybės susiformavimo dienų. Folio rūgštis dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme, reikalinga normaliam ląstelių augimui ir funkcionavimui. Suaugusiam žmogui kasdien įprastai reikia 400 mikrogramų folio rūgšties. Nėštumą planuojančioms arba nėščioms moterims reiktų kasdien gauti 400-800 mikrogramų folio rūgšties. Žmonės, kurie serga žarnyno ligomis, pavyzdžiui, celiakija, turi riziką folio rūgšties trūkumui atsirasti, todėl turėtų jos vartoti papildomai [1].

Dar negimusiam žmogui

Besivystant vaisiui nervinis vamzdelis virsta nugaros ir galvos smegenimis. Jei nervinio vamzdelio vystymasis sutrinka – nugaros apatinėje dalyje gali susidaryti nugaros smegenų išvarža arba atsirasti kiti, dar sunkesni vystymosi defektai ir apsigimimai. Tokie apsigimimai pasireiškia 1-10 iš 1000 naujagimių (priklausomai nuo regiono). Jeigu apsigimimai būna suderinami su gyvybe, tai vos 1 procentui pacientų po gimimo netenka patirti negalios [2]. Mokslininkai nustatė, kad folinė rūgštis padeda sumažinti nervinio vamzdelio formavimosi defektus [3]. Rekomenduojama ją pradėti vartoti dar 3-6 mėnesius prieš planuojant pastojimą. Jei moteris vartoja folinę rūgštį, nervinio vamzdelio formavimosi defektų tikimybė sumažinama net iki 93 procentų, lyginant su folinės rūgšties nevartojusiomis (procentai svyruoja priklausomai nuo tyrimo). Nemažai tirta ir dėl kitų vystymosi defektų, tačiau tokių patikimų duomenų, kaip tiriant nervinio vamzdelio defektus – negauta [4].

Metaanalizėje iš 26 mokslinių tyrimų taip pat teigiama, kad folio rūgštis (kartu su geležimi) gali padėti sumažinti naujagimių mirštamumą ir pagerinti gimdymo išeitis. Nors kalbama apie prasčiau išsivysčiusias šalis, kuriose folio rūgšties stoka dar neretai pasitaiko, tačiau neabejojama, kad folio rūgštis reikalinga nesvarbu kokio socialinio sluoksnio moterims [5]. Nors folio rūgštis neturi teigiamos įtakos savaiminiams persileidimams, bet manoma, kad jos vartojimas gali būti reikšmingas ne tik nervinio vamzdelio formavimuisi. Vengrų studija teigia, kad folio rūgšties papildai net 40 proc. sumažina ir įgimtų širdies ydų riziką [6].

Kitiems sutrikimams

Folio rūgštis svarbi ne tik besivystančiam, bet ir senstančiam organizmui. Pastebėta, kad mažesnė folio rūgšties koncentracija organizme yra susijusi su didesne aminorūgšties homocisteino koncentracija. Žinoma, kad šis reiškinys didina kraujagyslių ligų riziką, taip pat didina demencijos ir Alzheimerio ligos dažnį. Mokslininkai ištyrė, kad folio rūgštis (atskirai arba kartu su vitaminu B12) gali pagerinti senyvo amžiaus žmonių protinę veiklą, sulėtinti senatvinės demencijos procesą. Nustatyta, kad kasdien vartojama folio rūgštis mažina jau minėtos aminorūgšties homocisteino kiekį organizme [7].

Genus tyrinėjantys mokslininkai jau senokai pastebėjo ryšį tarp folio rūgšties trūkumo ir vėžinių susirgimų. Folio rūgšties deficitas susijęs su tokiais pavojingais reiškiniais, kaip uracilo (RNR sudedamosios dalies) įsiskverbimu į DNR. Tuo pačiu sukeliami ir chromosomų „lūžiai“, grubūs pokyčiai jose. Todėl galima teigti, kad organizmai, kurie stokoja folio rūgšties, turi didesnę ląstelių mutacijų riziką [8].

Moksliniai stebėjimai atlikti ir su storosios žarnos vėžiu.  Kadangi folio rūgštis aktyviai dalyvauja žmogaus DNR veikloje, nieko keisto, kad jos trūkumas sumažina DNR stabilumą. Folio rūgšties kiekis organizme susijęs su karcinogeneze ir manoma, kad folio rūgšties preparatai galėtų mažinti piktybinių ląstelių proliferaciją (vėšėjimą), tačiau kol kas klinikinėje praktikoje tai netaikoma [9].

Folio rūgštis – ne tik nėščiosioms

Kuo skiriasi folio rūgštis nuo folatų?

Folinė rūgštis plačiai vartojama visame pasaulyje kaip maisto papildas, taip pat ja papildomi maisto produktai (pavyzdžiui, pusryčiams skirti dribsniai).

Prieš patenkant į kraują, vitaminas B9 organizme yra paverčiamas 5-MTHF (5-metiltetrahidrofolatu). Folinė rūgštis – tai susintetinta vitamino B9 forma, kuri nevisad paverčiama 5-MTHF, todėl įsisavinimas kiek prastesnis. Šiam virsmui reikalingi ir kiti organai, pavyzdžiui, kepenys. Todėl folinės rūgšties pavertimas aktyvia, organizmui tinkama forma, – kiek užtrunka [10].

Aktyvi vitamino B9 forma vadinama folatu.

Tačiau kiekvieno vitamino metabolizavimas organizme yra individualus kaip ir pats organizmas. Tyrėjai kalba apie problemą, kuomet nemetabolizuota (neperdirbta) folio rūgštis kaupiasi organizme [11]. Tai gali „maskuoti“ vitamino B12 stoką ir sukelti kitų problemų. Net profilaktiškai vartojamos nedidelės folio rūgšties dozės kai kuriems žmonėms yra sunkiau metabolizuojamos.
Kaip elgtis paprastam žmogui, kuris tiesiog nori būti sveikas? Mokslininkai rekomenduoja rinktis natūralius folatų šaltinius: avokadus, špinatus, briuselio kopūstus. Arba iškart aktyvią folatų formą, kuri organizmo bus pilnai pasisavinta.

Kalcio-L-metilfolatas

Tai yra natūraliai maiste dominuojanti folato forma, kuri yra lengvai pasisavinama. Kalcio-L-metilfolatas jau naudojamas maistui praturtinti ir kaip maisto papildas. Atlikti saugumo tyrimai įrodė, kad ši folato forma tinkama ir saugi žmogui. Būtent ši forma aptinkama ir motinos piene. Todėl kalcio-L-metilfolatu jau praturtinami ir pieno mišiniai, skirti kūdikiams [12]. European food safety authority (EFSA) (liet. – Europos Maisto Saugos Tarnyba) pripažino šią folato formą saugia ir gerai pasisavinama [13].

Tai yra natūraliai maiste dominuojanti folato forma, kuri yra lengvai pasisavinama. Būtent ši forma aptinkama ir motinos piene.

Straipsnis paruoštas gydytojos.

 

Literatūros šaltiniai:

  1. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625
  2. Imbard A, Benoist JF, Blom HJ. Neural tube defects, folic acid and methylation. Int J Environ Res Public Health. 2013;10(9):4352-4389. Published 2013 Sep 17. doi:10.3390/ijerph10094352 (Prancūzija, Nyderlandai).
  3. Lumley J, Watson L, Watson M, Bower C. WITHDRAWN: Periconceptional supplementation with folate and/or multivitamins for preventing neural tube defects. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Apr 13;(4):CD001056. doi: 10.1002/14651858.CD001056.pub2. PMID: 21491380. (Australija)
  4. De-Regil LM, Peña-Rosas JP, Fernández-Gaxiola AC, Rayco-Solon P. Effects and safety of periconceptional oral folate supplementation for preventing birth defects. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Dec 14;(12):CD007950. doi: 10.1002/14651858.CD007950.pub3. PMID: 26662928. (Kanada)
  5. Lassi  ZS, Bhutta  ZA. Community‐based intervention packages for reducing maternal and neonatal morbidity and mortality and improving neonatal outcomes. Cochrane Da].tabase of Systematic Reviews 2015, Issue 3. Art. No.: CD007754. DOI: 10.1002/14651858.CD007754.pub3. Accessed 06 January 2021. (Australija)
  6. Czeizel AE, Dudás I, Vereczkey A, Bánhidy F. Folate deficiency and folic acid supplementation: the prevention of neural-tube defects and congenital heart defects. Nutrients. 2013 Nov 21;5(11):4760-75. doi: 10.3390/nu5114760. PMID: 24284617; PMCID: PMC3847759. (Vengrija)
  7. Malouf  R, Grimley Evans  J. Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and treatment of healthy elderly and demented people. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD004514. DOI: 10.1002/14651858.CD004514.pub2. Accessed 06 January 2021. (Anglija)
  8. Blount BC, Mack MM, Wehr CM, MacGregor JT, Hiatt RA, Wang G, Wickramasinghe SN, Everson RB, Ames BN. Folate deficiency causes uracil misincorporation into human DNA and chromosome breakage: implications for cancer and neuronal damage. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Apr 1;94(7):3290-5. doi: 10.1073/pnas.94.7.3290. PMID: 9096386; PMCID: PMC20362. (JAV)
  9. Choi SW, Mason JB. Folate status: effects on pathways of colorectal carcinogenesis. J Nutr. 2002 Aug;132(8 Suppl):2413S-2418S. doi: 10.1093/jn/132.8.2413S. PMID: 12163703. (JAV)
  10. Wright AJ, Dainty JR, Finglas PM. Folic acid metabolism in human subjects revisited: potential implications for proposed mandatory folic acid fortification in the UK. Br J Nutr. 2007 Oct;98(4):667-75. doi: 10.1017/S0007114507777140. Epub 2007 Jul 9. PMID: 17617936. (JAV)
  11. Patanwala I, King MJ, Barrett DA, Rose J, Jackson R, Hudson M, Philo M, Dainty JR, Wright AJ, Finglas PM, Jones DE. Folic acid handling by the human gut: implications for food fortification and supplementation. Am J Clin Nutr. 2014 Aug;100(2):593-9. doi: 10.3945/ajcn.113.080507. Epub 2014 Jun 18. PMID: 24944062; PMCID: PMC4095662. (Anglija)
  12. Niederberger KE, Dahms I, Broschard TH, Boehni R, Moser R. Safety evaluation of calcium L-methylfolate. Toxicol Rep. 2019;6:1018-1030. Published 2019 Sep 26. doi:10.1016/j.toxrep.2019.09.012 (Šveicarija)
  13. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), Turck, D, Castenmiller, J, De Henauw, S, Hirsch‐Ernst, KI, Kearney, J, Maciuk, A, Mangelsdorf, I, McArdle, HJ, Naska, A, Pelaez, C, Pentieva, K, Siani, A, Thies, F, Tsabouri, S, Vinceti, M, Cubadda, F, Engel, K‐H, Frenzel, T, Heinonen, M, Marchelli, R, Neuhäuser‐Berthold, M, Poulsen, M, Sanz, Y, Schlatter, JR, van Loveren, H, Bernasconi, G, Germini, A and Knutsen, HK, 2020. Scientific Opinion on calcium l‐methylfolate as a source of folate added for nutritional purposes to infant and follow‐on formula, baby food and processed cereal‐based food. EFSA Journal 2020;18(1):5947, 17 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.5947

Parašykite komentarą

×

Krepšelis